Policajci su iz nabujale rijeke uspjeli spasiti tursku državljanku. U tijeku je traganje za 10-godišnjom djevojčicom za koju se pretpostavlja da ju je odvukla riječna struja.

Galerija Spašavanje migrantice u Istri U tijeku je traganje za 10-godišnjom djevojčicom za koju se pretpostavlja da ju je odvukla riječna struja - 1 U tijeku je traganje za 10-godišnjom djevojčicom za koju se pretpostavlja da ju je odvukla riječna struja - 2 +4 U tijeku je traganje za 10-godišnjom djevojčicom za koju se pretpostavlja da ju je odvukla riječna struja - 3

Zbog visokog vodostaja, hladnoće i jake struje žena nije uspjela izaći iz rijeke. Policajac je uz Turkinju u rijeci bio dvadesetak minuta.

Vezani članci Ilustracija Detalji užasa u Istri: Nijemac usred noći ostavio dijete u autu - "Austrijanka je čula plač i izašla na ulicu" Ilustracija - 7 Drama u Puli: Ostavili dijete u zaključanom vozilu pa otišli. Policajka ga je uspjela spasiti, hitno je prebačeno u bolnicu

Građanin kojemu se dijete obratilo za pomoć donio je ljestve koje su pomogle policajcima u spašavanju žene, doznaje se iz istarske policije.

Načelnik Policijske postaje Buje Robert Boban Paulović kazao je da se radi o migrantima koji su pokušali ilegalan prelazak državne granice pod izuzetno teškim uvjetima.

"Na tom mjestu je i inače, bez obzira na obilnu kišu, teško proći. Još uvijek se nadamo da ćemo nekim čudom pronaći desetogodišnju curicu, mada vrijeme prolazi", kazao je Paulović i dodao da su se u potragu uključili građani, lovačka društva i svi koji su mogli.

"Teren je izuzetno težak, činimo sve što se može", dodao je i objasnio da je tok rijeke Dragonje na mjestu na kojem se sve dogodilo vrlo zahtjevan iako dubina nije preduboka.

U potrazi uključeni i dronovi

"Uključili smo i dronove sa slovenske i hrvatske strane, tu su i ronioci koji će podijeliti teren u traganju. Noćas je hrvatska strana prošla nizdvodno 3,5 kilometra, s druge strane je bila slovenska. Noćas je vani bilo -5 stupnjeva pa je i voda u rijeci hladna", objasnio je Paulović.

"Žena je curicu pokušala prenijeti preko Dragonje, ali nije uspjela pa je pod velikim šokom, no danas bi mogla biti otpuštena iz bolnice", rekao je.

"Sin bio na hrvatskoj strani"

"Sin koji je bio na hrvatskoj strani vratio se, kad je vidio što se događa, do prve kuće i zvao upomoć. Gospođa koja je bila tamo je odmah zvala policiju. Bilo je oko 20 sati, dolaskom policajaca, čulo se nerazumljivo zapomaganje pa je utvrđeno da se radi o stranim državljanima", rekao je Paulović.

Policija je ranije objavila da je u četvrtak navečer zaprimila dojavu da se u mjestu Dramac kod Buja nalazi dijete koje traži pomoć. Policajci su utvrdili kako se radi o stranom državljaninu.

Čuli su povike nedaleko od državne granice i uputili su se prema rijeci Dragonji te vidjeli da se na srušenom deblu iznad nabujale rijeke nalazi žena u lošem fizičkom stanju. O akciji spašavanja Turkinje MUP je objavio video.

Zbog jakog strujanja vode i visokog vodostaja žena nije mogla sama doći do obale, pa je policajac ušao u rijeku i pridržavao je, dok je jedan mještanin donio ljestve.

Hrvatski i slovenski policajci zajedno s mještaninom smjestili su ženu na ljestve i izvukli je na sigurno na slovensku stranu obale. Jedno dijete ostalo je na hrvatskoj strani rijeke.

Dijete odnijela riječna struja

Iako se isprva navodilo da je na slovenskoj strani je pronađeno još jedno dijete i 18-godišnjak, ispostavilo se da nije riječ o 18-godišnjem mladiću nego petogodišnjoj djevojčici koju je Turkinja uspjela prebaciti preko rijeke.

S njima je bila i peta osoba, još jedno dijete, koje je jaka riječna struja odnijela dok ga je žena pokušala prenijeti na slovensku stranu Dragonje.

Turkinja je bila pothlađena i pod šokom, kao i dvoje djece, pa su im djelatnici hitne medicinske pomoći pružili liječničku pomoć odmah na graničnom prijelazu Plovanija.

Žena je potom odvezena u pulsku bolnicu na daljnju medicinsku obradu, dok je djecinadležni centar za socijalnu skrb osigurao adekvatan smještaj.

Hrvatski i slovenski policajci nastavili su tijekom noći, zajedno s vatrogascima iz JVP-a Umag, DVD-a Buje, JVP-a Koper i JVP-a Piran, tragati za djetetom koje je nestalo, no potraga je zasad bila neuspješna. Potraga se nastavlja.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju