Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Potresna priča

'Božićna čestitka': Obitelj akademske pijanistice mora na ulicu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Potresna priča o Miriam, njezinoj obitelji i teškim uvjetima u kojima žive nikog nije ostavila ravnodušnim.

Unatoč velikom interesu ljudi da im se pomogne, pojavili su se novi problemi. Dogodilo se upravo ono čega su se najviše bojali. poštar je donio nalog za hitnu deložaciju. Nemaju gdje, a policija bi na vrata njihove trošne kućice mogla zakucati svaki trenutak. Djevojčice Una i Julija već su nažalost naviknute na život u kući bez grijanja, vode i sanitarnog čvora, a sad bi i Božić mogle dočekati na ulici.

Pročitajte i ovo Sudar automobila Ugašen još jedan život Prometna nesreća u okolici Zadra: Poginula je jedna osoba, očevid u tijeku Problem proračuna u Zadru - 1 tehnički proračun Sve je stalo zbog svađe: Gradonačelnik i Gradsko vijeće prebacuju loptice, a radnici strahuju za plaće

>> Majka s četvero djece izbačena na ulicu

Novi darovi oduševili su Unu i Juliju, no stigla je i božićna čestitka. Iz kuće moraju iseliti odmah. 'Već su nam najavili prije mjesec dana, dva, tri mjeseca, gospođa je zvala Ivicu da će nas izbaciti', ispričala nam je Miriam Nekić. Prije pet godina kad su uselili u ovu kuću Ivici je Uprava za područja posebne državne skrbi ponudila obnovljeni stan, ali on ga je odbio.

Država iscrpila sve mogućnosti

'Odbio sam zato što se bavim poljoprivredom, radim, i ja ne mogu u stanu živjet kao u zatvoru', rekao nam je Ivica. U međuvremenu mu je ponuđena i kuća u Benkovcu. Odbio je i nju zbog udaljenosti od zemljišta koje obrađuje. Tad je država iscrpila sve mogućnosti.

'Kao član obitelji, Ivica Nekić je korisnik prava na obnovu kod oca u mjestu Jasenice, te je obnova dovršena 26. kolovoza 1996. godine. Sve preostale mogućnosti stambenog zbrinjavanja uključuju dodjelu državne imovine, što zahtjeva povrat sredstava uloženih u obnovu za Ivicu Nekića kao člana obitelji u Jasenicama', stoji u dopisu Ministarstva regionalnog razvoja, šumarstva i vodnog gospodarstva.

Kuća u Smilčiću kao rješenje

Ministarstvo nije diglo ruke od ove obitelji, no vremena je sve manje. Hana Medin, organizatorica akcije božićnog darivanja, odlučila je ubrzati stvari. 'Prvo rješenje je da oni odu u stan koji je u okviru Smilčića. Drugo rješenje je jedna kuća u Smilčiću, odnosno to je čak kraj Smilčića, ali to je izuzetno dobro rješenje jer ima jako puno zemlje', ističe Hana.

Ivica i Miriam možda su svojim odlukama i pridonijeli situaciji u kojoj se nalaze. No trogodišnja Una i (arhiva) osmogodišnja Julija svakako nisu zaslužile završiti na ulici.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene