Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zadnji rok

Bože pomozi: Građani se nadaju povratu poreza

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zadnji je dan za predaju godišnje prijave poreza na dohodak za prošlu godinu. Do 19 sati Porezna uprava primat će prijave. Jutros nije bilo velike gužve, u ispostavama porezne uprave je očekuju u popodnevnim satima.

Iz godine u godinu ponavlja se ista priča. Od 19 sati do ponoći obično se iz ispostava Porezne uprave redovi građana s poreznim prijavama prebace u poštu. Pritom je važno naglasiti svima onima koji šalju prijave poštom, da svakako pošalju preporučeno. U suprotnom neće imati pravo na povrat poreza, a naravno važno je naglasiti i da oni koji ne dostave godišnju prijavu poreza, a trebali su mogu biti suočeni s velikim novčanim kaznama, koje se kreću i do pola milijuna kuna. Velikih gužvi zbog prijava poreza ipak nema. Redovi, kako u ispostavam Porezne uprave tako i sada u poštama stvaraju se povremeno, ali u roku od pet minuta stiže se bez problema na šalter.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Što učiniti zadnji čas Danas zadnja prilika za prijavu poreza: Na što paziti?! Slika nije dostupna Predana tek trećina očekivanih U ponedjeljak zadnji dan za prijavu povrata poreza

Povrat poreza građani željno iščekuju, iako su prijave tek predali. Iznosio on 500 ili nekoliko tisuća kuna, mnogi već imaju planove kako će potrošiti dobiveni novac. 'Najviše me brine da nisam nešto dužna, a sad ako dobijem nešto Bože pomozi', rekla nam je jedna građanka. U poreznoj upravi očekuju da će ukupno biti predano oko milijun i sto tisuća prijava. 200 tisuća građana predat će poreznu prijavu posljednji dan, a oni koji je ne stignu predati osobno, mogu je do ponoći poslati poštom.

Ispunjene prijave često imaju neki nedostatak. 'Ima onih koji pošalju isključivo samo praznu prijavu, čak i bez potpisa, a ima i onih koji popune kompletnu prijavu. Možda malo veći problem sad stvaraju potvrde od HZZO, jer ljudi ne znaju da li je trebaju staviti, i nisu dobili potvrde, pa je možda i to razlog zašto su čekali sad ove zadnje dane za predaju', objasnila je Marija Srđenović, službenica Porezne uprave. Isplata prvih povrata poreza očekuje se u drugoj polovici travnja. U poreznoj upravi očekuju oko milijun i sto tisuća poreznih prijava.

Građane je šokirala ova godina pa je logično da za sve strahuju, kada je u pitanju novac. Iz Porezne uprave poručuju da straha ne treba biti, država će, kažu, isplatiti svaku kunu. Za prošlu godinu isplatila je milijardu i osamsto milijuna kuna povrata poreza. Ove godine očekuje se i više od toga s obzirom da je i prijava, kako procjenjuju u Poreznoj upravi, od 5 do 10 posto više. Prve isplate od travnja na dalje odnosit će se na one koji porezne prijave imaju uredno ispunjenje i kojima ne nedostaje dokumentacija, a potom i svi ostali.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene