Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Brod 'Und Adriyatik' i dalje u hrvatskim teritorijalnim vodama

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Turski teretni brod "Und Adriyatik" još uvijek nije dotegljen u Trst već se i dalje nalazi u hrvatskim teritorijalnim vodama, tri milje zapadno od Savudrije, potvrdila je glasnogovornica Ministarstva mora, prometa i infrastrukture Marina Halužan.

Naime, iako je u nedjelju započelo njegovo tegljenje prema Trstu, brod još uvijek čeka odobrenje talijanskih pomorskih vlasti za nastavak puta koje od brodovlasnika traže dodatna sigurnosna i ekološka jamstva za tegljenje broda, budući da u njemu ima još dosta goriva.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Sporna privatizacija Sindikalci i Crkva zajednički o privatizaciji Hrvatskih voda Slika nije dostupna I javnost pozvana da kaže svoje mišljenje Biskupi protiv Vlade: Nećemo skupu vodu

'Naše je ministarstvo tijekom dana od talijanskog agenta, odnosno od tršćanske kompanije 'Sammer & shipping' koja je poslovno povezana s turskom brodovlasničkom kompanijom, zatražilo očitovanje o tome kada će turski brod napustiti hrvatsko more', kazala je glasnogovornica Halužan.

Kako se doznaje, u Trstu je jučer održano i nekoliko sastanaka navodno o isplativosti popravka izgorjeloga turskog broda. Spominje se i mogućnost da 'Und Adriyatik' ipak završi u rezalištu, što bi se obavilo u nekoj drugoj luci, a ne u Trstu.

Inače, tegljenje turskog broda započelo je u nedjelju nakon što je to odobrila pulska Lučka kapetanija uz ispunjavanje sigurnosnih uvjeta koje je zatražilo norveško klasifikacijsko društvo 'Det Norske Veritas'. Brod tegle dva talijanska tegljača 'Spica' i 'Angelina C', a prate ih i dva tegljača riječkoga Jadranskoga pomorskog servisa - 'David prvi' i 'Beli Kamik' te brodica pulske Lučke kapetanije.

Turski teretni brod 'Und Adriyatik', dužine 193 metra, koji je
plovio iz Istanbula u Trst prevozeći oko 200 kamiona i 11 tona opasnog tereta, zapalio se u srijedu, 6. veljače, u 5,04 sati 13 nautičkih milja zapadno od Brijuna, na granici hrvatskog teritorijalnog mora i Zaštićenog ekološko-ribolovnog pojasa.

Požar na brodu ugašen je četvrti dan, odnosno u subotu, 9. veljače.

Brod sutra ipak u tršćanskoj luci

Nacionalna središnjica za traganje i spašavanje na moru dobila je izvješće od tvrtke 'Bluewater Ship Management', koja je predstavnik brodara, da bi turski brod 'Und Adriyatik' sutra ujutro trebao uploviti u tršćansku luku čim se za njega oslobodi prikladan vez, izvijestilo je Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture. 

Naime, Ministarstvo je danas zatražilo očitovanje o odlasku broda iz hrvatskog teritorijalnog mora.

Do isplovljavanja iz teritorijalnog mora RH, turski će brod pratiti brodica pulske Lučke kapetanije.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene