Obavijesti Video Pretražite Navigacija

EU pomaže Hrvatskoj u sprečavanju korupcije

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U borbi protiv pranja novca i financiranja terorizma važna je što bliža suradnja svih državnih institucija ali i međunarodne zajednice, istaknuto je na sastanku predstavljanja projekta "Sprečavanje i suzbijanje pranja novca", koji Europska unija financira s 800 tisuća eura.

Projekt je pokrenut u lipnju ove godine, a bit će dovršen u prosincu 2007. Cilj mu je pomoći institucijama koje rade na suzbijanju pranja novca u Hrvatskoj među ostalim i putem poboljšane međunarodne suradnje te izrade kvalitetnijih zakonskih okvira. 

Pročitajte i ovo Pedro Sanchez sa suprugom sumnjiče ju za korupciju Španjolski premijer povlači se s javnih dužnosti nakon što je otvorena istraga protiv njegove supruge Projekt obnove - Stara Vlaška - 5 Miču ono što mnogima smeta VIDEO, FOTO Dio samog središta Zagreba dobit će novo lice: Objavili kako će izgledati

O važnosti ove problematike govori i činjenica da se ona provlači kroz čak tri poglavlja pistupnih pregovora Hrvatske i Unije, kazao je šef Delegacije Europske komisije Vincent Degert. No, unatoč poboljšanju zakona i jačanju institucija u Hrvatskoj su zbog pranja novca u posljednjih pet godina donesene tek tri pravomoćne presude, što pokazuje da još ima dosta posla, dodao je Degert. 

Ustvrdio je i da je EU borbu protiv pranja novca u Hrvatskoj poticala i kroz niz drugih projekata usmjerenih na jačanje rada USKOK-a, policije, suzbijanje droga i slično. 

Glavni državni odvjetnik Mladen Bajić kazao je da je Državno odvjetništvo svjesno da se bez učinkovitih metoda suzbijanja pranja novca, ali i oduzimanja nezakonito stečene imovine, ne može boriti niti s organiziranim kriminalom. 

Posljednjih godina osnažena su tijela otkrivanja, a pomake na otkrivanju pranja novca donijele su i zakonske izmjene, ustvrdio je Bajić. Ipak, od vlasti je zatražio da se u hrvatsko zakonodavstvo implementiraju još neke europske odredbe koje se bave tom problematikom. 

Mentor Hrvatskoj na tom twining projektu koji pokriva i suzbijanje izvora financiranja terorizma, organiziranog kriminala te općenito ozbiljnih oblika financijskog kriminala je Austrija.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene