Obavijesti Video Pretražite Navigacija
VLADIN PAKET MJERA

Evo što će smanjenje PDV-a na hranu značiti za naše novčanike: Izračunali smo pojeftinjenja

Aktualno Galerija Tržnica Tržnica Foto: DNEVNIK.hr Dućan - 1 Dućan - 1 Foto: DNEVNIK.hr Dućan - 2 Dućan - 2 Foto: DNEVNIK.hr +0 Dućan - 3 Galerija 1/4 >>
Trgovački lanci će i prije snižavanja stopa PDV-a sniziti cijene osnovnih namirnica. Od pet najvećih lanaca, tri su to potvrdila Dnevniku Nove TV.

Vlada smanjuje stopu PDV-a na hranu, cijene padaju. Ali ne svih artikala. Jeftinije bismo trebali plaćati svježe meso i ribu, jaja, voće, povrće, jestiva ulja i masti, dječju hranu, maslac i margarin. "Ajme, bilo je i vrijeme da naprave po tom pitanju nešto, na dobrobit naroda. Da nije uvik na štetu naroda", kaže Andrea iz Zadra.

"Svaki put kad se tako nešto radi, radi se da bi se predstavilo, ne da se nešto napravilo, a u biti se ništa konkretno nije napravilo", rekla je Matea.

Dnevnik Nove TV izračunao je što će to značiti za naše novčanike. Po cijenama koje nisu akcijske.

Pročitajte i ovo Trgovina, ilustracija - 2 i prije 1. travnja Pogledajte koje trgovine već snižavaju cijene: "Više od 1000 artikala bit će jeftinije..."

Primjerice, kod namirnica poput mesa, ribe, ulja, jaja, voća i povrća stopa PDV-a smanjuje se s 13 na pet posto. Pa ćemo kilogram svinjskog buta umjesto 50, plaćati 46 kuna i 40 lipa. Kilogram brancina stajat će nas 5 kuna i 70 lipa, manje nego što ga trenutačno plaćamo. Litra ulja trebala bi pojeftiniti za nešto više od kunu, 10 jaja plaćat ćemo 97 lipa manje. Kilogram jabuka stajat će nas 75 lipa manje, kilogram blitve kunu manje, izvijestila je reporterka Dnevnika Nove TV Sanja Jurišić.

Maslac, koji sad plaćamo 26 kuna, plaćat ćemo 21 kunu i 84 lipe jer stopa PDV-a kod maslaca i margarina smanjena je s 25 na pet posto. Pa osnovna potrošačka košarica s osnovnim prehrambenim namirnicama od prvoga travnja i neće, kažu ekonomisti, biti znatno jeftinija.

"Bez obzira na sve poduzete mjere kojima smo svjedoci zadnjih dana, mislim da neće doći do nekih snižavanja cijena, čak ni za one artikle kojima je PDV smanjen s 25 na pet posto, iz razloga zato što inputi za proizvodnju tih artikala su porasli, prvenstveno zbog cijene energenata", kaže Dean Sinković s Fakulteta ekonomije i turizma u Puli.

Pročitajte i ovo Ivan Penava KRITIKA PAKETA POMOĆI Penava napao bivšega šefa Plenkovića: ''U Vladi glume frajere sada kada dolazi kraj sezone grijanja''

Pročitajte i ovo Garaža - 3 PRAVI LUKSUZ Cijena - prava sitnica! Ekipa Dnevnika Nove TV pronašla je vjerojatno najskuplju garažu u Zagrebu. Za traženi iznos može se kupiti - stan

Mjere su, dodaje, kratkoročan odgovor države na inflacijski šok.

A dok se Vlada bori s inflacijom, trgovački lanci bore se za kupce. Čim je jedan trgovački lanac najavio smanjenje cijena osnovnih namirnica, stižu i odgovori konkurencije. Jedni smanjuju cijene već od ponedjeljka, ostali od prvoga ožujka. Čak mjesec dana prije nego što država smanji PDV.

Jer, s obzirom na divljanje cijena, kupci će prije kupnje, dobro razmisliti na čiju će blagajnu, zaključila je Jurišić.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr


 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene