Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nove pošasti

Droge se sada mogu naći i u svakodnevnim predmetima!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
'Dizajnerske' droge sve su više prisutne na tržištu, dostupnije su i jeftinije od tradicionalnih.

Povodom međunarodnog dana borbe protiv zlouporabe droga održana je konferencija za novinare na kojoj je javnost obaviještena o sve prisutnijim tzv. dizajnerskim drogama.

Pročitajte i ovo Ilustracija problemi s drogom u europi "Spuštenih glava i zacakljenih očiju, satima nepomično sjede": Sve je više umrlih od zombi-droge Ilustracija Proširena istraga U Hrvatsku je pokušao prebaciti najmanje 100 kg marihuane: USKOK uhvatio državljana BiH u pokušaju krijumčarenja

Na ilegalnom je tržištu zabilježen rast konzumacije tzv. dizajnerskih ili kuhinjskih droga koje se mogu pronaći i u predmetima za svakodnevnu uporabu, kao što su osvježivači zraka. One se proizvode od raznih kemijskih supstanci, od kojih su neke dopuštene. Te su droge jeftine i dostupnije na tržištu, te ovisnici sve više posežu za njima, izvijestio je Dubravko Klarić, ravnatelj Ureda za suzbijanje zlouporabe droga.

>> Urugvajska vlada želi prodavati marihuanu

Naglasio je da oko 20-ak raznih supstanci čeka stavljanje na listu zabranjenih. Rekao je kako je u padu konzumacija heroina i broja ovisnih o toj drogi, i kod nas i u svijetu. Zaključeno je kako 'rat protiv droge nećemo dobiti u dogledno vrijeme, ali dobivamo bitke'.

Marina Kuzman iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) također je naglasila da je naš sustav prevencije stabilan i dobar, dodavši da je također zabilježeno malo popratnih bolesti koje se mogu pojaviti uz konzumaciju droga poput hepatitisa B i C te HIV-a. Iznijela je podatak da je do 2011. godine 7.665 osoba u Hrvatskoj ukupno liječeno od raznih oblika ovisnosti o drogama, a od toga lani po prvi puta 1.153 osobe.

Najčešće droge u Hrvatskoj su marihuana i heroin, kazala je Kuzman. Naglasila je važnost obiteljskog nadzora na mlađim osobama, dodavši kako mnoge obitelji godinama nisu primjetile da im djeca imaju problema s drogama.

Zoran Babić
iz Odjela za droge Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) rekao je da je lani zabilježena 'velika nestašica heroina na ilegalnom tržištu' te da je ove godine heroin ponovo prisutan na narko tržištu.

To potvrđuju i zapljene droga, dodao je Babić, izvijestivši da je lani za prvih pet mjeseci zapljenjeno samo kilogram, a ove godine u istom razdoblju više od pet kilograma heroina. Najčeće su zapljene marihuane i to oko 90 posto u ukupnim zapljenama droge. Babić je izvijestio i da je policija ove godine provela nekoliko uspješnih kriminalinstičkih istraživanja i zapljena.
 

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja. 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene