Danas završava javna rasprava oko prijedloga Zakona o zdravstvenoj zaštiti, kojim je većina bolničkih liječnika razočarana.

Galerija Mladi liječnici traže bolje uvjete (Foto: Dnevnik.hr) - 1 +0 Mladi liječnici traže bolje uvjete (Foto: Dnevnik.hr) - 2

Pitanja poput nedostatka liječnika, prekovremenog rada, odlaska - ovim Zakonom, poručuju, uopće nisu riješena, a trebala bi. Stoga ni ne čudi što velik broj njih razmišlja o napuštanju Hrvatske.

Vezani članci Vili Beroš - 1 Beroš u otvorenom pismu napao liječnike zbog prosvjeda: "Većina ih ima izdašna primanja" Liječnički pregled: Ilustracija - 9 Doznajte što će sve uključivati preventivni pregledi za starije od 40, građani poručuju: "Trebalo bi biti puno više doktora"

Negativan trend odlaska liječnika iz Hrvatske, na žalost se nastavlja.

"Više od 600 liječnika je napustilo Hrvatsku od kada smo ušli u EU, a 900 njih je još prikupilo dokumentaciju i razmišlja o odlasku", kaže Krešimir Luetić, dopredsjednik Hrvatske liječničke komore.

Jedina zemlja s ugovornim obvezama za mlade specijalizante

Loši uvjeti rada, ugovorna financijska obveza za specijalizacije, nedostatak liječnika i silni prekovremeni sati - dio su problema s kojima se suočavaju mladi liječnici.

"To ide do te razine da praktički, s obzirom na zakonsku regulativu, liječnici rade ilegalno. Zapravo, toliko puno koliko nije dopušteno prema Zakonu", kaže Davor Kust, predsjednik Povjerenstva za mlade liječnike, HLK.

Iz Komore poručuju kako su saznali da je Hrvatska jedina zemlja koja ima ugovorne obveze za mlade liječnike specijalizante.

„Svi su zgroženi takvom praksom koja se i dalje odvija u Hrvatskoj. Također, čuli smo da smo i jedina zemlja u kojoj liječnici nemaju mogućnost pregovora o svojim radnim pravima. Dakle, Hrvatska se ističe u negativnom smislu", smatra Luerič,

Iako i druge europske zemlje imaju problema, u suradnji sa zdravstvenom administracijom, pokušavaju pronaći rješenja.

„Imamo slične probleme, poput nedostatka liječnika u ruralnim sredinama. Ali, nemamo kao vi, ugovornu obvezu za specijalizacije. To je nešto što nikako ne bih preporučio, jer nije apsolutno održivo na duže razdoblje", poručio je Jonas Alebring iz Švedskog udruženja mladih liječnika.

Liječnike dočekalo razočaranje

Hrvatski liječnici nadu su vidjeli u novom Zakonu o zdravstvenoj zaštiti. No, poručuju, dočekalo ih je veliko razočaranje. Resorni ministar misli drugačije.

"Brojne stvari su poduzete, možda nisu dovoljno izanalizirali sve članke. Sve što misle da nije dobro, mogli su dati prijedloge, pa ćemo uvažiti sve što bude korisno", rekao je ministar zdravstva Milan Kujundžić.

Zadržavanje liječnika u Hrvatskoj itekako je korisno za cijelu državu i zdravstveni sustav.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju