Danas završava javna rasprava oko prijedloga Zakona o zdravstvenoj zaštiti, kojim je većina bolničkih liječnika razočarana.

Galerija


Pitanja poput nedostatka liječnika, prekovremenog rada, odlaska - ovim Zakonom, poručuju, uopće nisu riješena, a trebala bi. Stoga ni ne čudi što velik broj njih razmišlja o napuštanju Hrvatske.

Negativan trend odlaska liječnika iz Hrvatske, na žalost se nastavlja.

Vezani članci Klinika za tumore A kako je usred cijelog ovog kaosa pacijentima na Klinici za tumore? ''Pretužno je to što se događa" Krešimir Luetić i Vili Beroš Hrvatska liječnička komora: ''Nerealno je očekivati da će se bez učinkovite nacionalne informatičke platforme uspjeti obavijestiti više od milijun građana te ih i procijepiti''

"Više od 600 liječnika je napustilo Hrvatsku od kada smo ušli u EU, a 900 njih je još prikupilo dokumentaciju i razmišlja o odlasku", kaže Krešimir Luetić, dopredsjednik Hrvatske liječničke komore.

Jedina zemlja s ugovornim obvezama za mlade specijalizante

Loši uvjeti rada, ugovorna financijska obveza za specijalizacije, nedostatak liječnika i silni prekovremeni sati - dio su problema s kojima se suočavaju mladi liječnici.

"To ide do te razine da praktički, s obzirom na zakonsku regulativu, liječnici rade ilegalno. Zapravo, toliko puno koliko nije dopušteno prema Zakonu", kaže Davor Kust, predsjednik Povjerenstva za mlade liječnike, HLK.

Iz Komore poručuju kako su saznali da je Hrvatska jedina zemlja koja ima ugovorne obveze za mlade liječnike specijalizante.

„Svi su zgroženi takvom praksom koja se i dalje odvija u Hrvatskoj. Također, čuli smo da smo i jedina zemlja u kojoj liječnici nemaju mogućnost pregovora o svojim radnim pravima. Dakle, Hrvatska se ističe u negativnom smislu", smatra Luerič,

Iako i druge europske zemlje imaju problema, u suradnji sa zdravstvenom administracijom, pokušavaju pronaći rješenja.

„Imamo slične probleme, poput nedostatka liječnika u ruralnim sredinama. Ali, nemamo kao vi, ugovornu obvezu za specijalizacije. To je nešto što nikako ne bih preporučio, jer nije apsolutno održivo na duže razdoblje", poručio je Jonas Alebring iz Švedskog udruženja mladih liječnika.

Liječnike dočekalo razočaranje

Hrvatski liječnici nadu su vidjeli u novom Zakonu o zdravstvenoj zaštiti. No, poručuju, dočekalo ih je veliko razočaranje. Resorni ministar misli drugačije.

"Brojne stvari su poduzete, možda nisu dovoljno izanalizirali sve članke. Sve što misle da nije dobro, mogli su dati prijedloge, pa ćemo uvažiti sve što bude korisno", rekao je ministar zdravstva Milan Kujundžić.

Zadržavanje liječnika u Hrvatskoj itekako je korisno za cijelu državu i zdravstveni sustav.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr