Petrinjska bolnica nije imala struju satima. Prije nekoliko minuta počela je evakuacija pacijenata.


U ovom trenutku traje evakuacija pacijenata. 

Vezani članci Potres, Ilustracija Potres od 3,7 po Richteru ponovno zatresao središnju Hrvatsku: "Bilo je baš jako, probudilo nas je" Elder - 1 Sjećate li se Eldera, bebe koja se ranije rodila zbog potresa? Sedmeročlana obitelj i dalje živi u kontejneru: "Bitno da nam je on preživio, za kuću ćemo lako"

"Riješili smo problem. Došao je ministar. Dogovorili smo da se pulmološki pacijenti smjeste u bolnicu u Rockefellerovu u Zagrebu, a COVID pacijenti u Dubravu. Ostatak pacijenata koji je na dugotrajnom liječenju palijativne skrbi ide u bolnicu Vrapče", rekla je Gordana Stjepanović, liječnica iz bolnice.

Ti pacijenti će prvo biti prebačeni do vojarne u gradu. Tamo ih čekaju helikopteri.

"Ovi su odveženi sanitetskim prijevozom. Dobili smo odmah sanitetski prijevoz Velike Gorice, Zagreba, Karlovca, svi su došli. Prioritet su nam bili COVID pacijenti jer su oni na visokim protocima kisika, na respiratorima, na mehaničkoj ventilaciji. Oni su prvi otpremljeni. Drugi su pulmološki pacijenti. 

U bolnici je još jedan pacijent na kisiku, bore mu se za život, ali nije riječ o COVID bolesniku. 

Pacijenti su za prvu ruku nakon potresa prebačeni u restoran bolnice jer zgrada nije sigurna. 

"Mi smo evakuirali bolesnike čim je počeo potres. I pokretne i nepokretne. Ovo tu je blagovaonica, naš restoran. Tu smo se smjestili jer zgrada nije bila oštećena. Pacijente smo nosili na nosilima jer lift nije radio", rekla je liječnica. 

Kako spašavati živote u restoranu?

"Teško. Tu nam pomaže naša volja, naša hrabrost i znanje koj nam ne može nitko oduzeti. Važno je da smo sabrani u ovim teškim trenucima", rekla je. 

U pomoć im je stigla Civilna zaštita, vatrogasci, brojni Petrinjci.

"Pošto lift nije u upotrebi, nestalo je struje, morali smo pacijente nositi na nosilima ili u dekama sa četvrtog kata i onda smo ih prevozili u privremenu bolnicu. Pacijenti su bili usplašeni, uspjeli smo ih smiriti, Uspjeli smo spasiti i lijekove koji su nam ttrebali za smirenje pacijenata. Izvukli smo inzulin, infuzije", dodala je liječnica. Kaže kako je bolnica u lošem stanju. Popucali su vanjski i unutarnji zidovi, inventar je uništen, stakla popucala.  

"Ovo nije bolnica grada Petrinje. Ovo je ustanova koja je dislocirana od matične sisačke bolnice", kaže doktorica koja dodaje da se zasada neće moći vratiti u bolnicu. Unutra je još pet pacijenata koji čekaju sanitetski prijevoz do vojarne odakle će helikopterima u Zagreb.

"Onda se mi kupimo polako i idemo svojim domovima, ako imamo domove jer ne znamo što se dogodilo doma. Bile su još tri doktorice koje su radile na COVID odjelu i otišle su kad su oni ispraćeni. Ja sam voditelj odjela pa sam ostala do kraja sa mojim požrtvovnim medicinskim sestrama, sa njegovateljima, sa tehničkom službom. Radili smo svi kao jedan", rekla je. 

Svi oni ne znaju ni kako grad izgleda, nisu stigli vidjeti od posla. 

"Ne, ništa nismo vidjeli ni čuli, veze su otežane tako da se netko uspio čuti sa obitelji, saznati kako su, a uglavnom smo se brinuli o pacijentima, a ne o svojoj obitelji2, zaključila je doktorica Stjepanović.