Bliži se godinu dana od potresa na Banovini. Siščani nikad neće zaboraviti evakuaciju pacijenata iz bolnice koja je teško stradala. Ušli smo na odjel pedijatrije. Ako očekujete kadrove novih ordinacija i soba, varate se.

Galerija Bolnica u Sisku godinu dana nakon potresa - 1 Bolnica u Sisku godinu dana nakon potresa - 2 Bolnica u Sisku godinu dana nakon potresa - 3 +4 Bolnica u Sisku godinu dana nakon potresa - 4

Razbacane igračke, pelene, dječje cipelice…i prošlogodišnji božićni kolači. Na odjelu sisačke Pedijatrije vrijeme je stalo.

Vezani članci Analiza uzoraka na koronavirus, ilustracija Stožer objavio brojke, pogledajte koliko je danas novozaraženih u Hrvatskoj Opća bolnica Dr. Ivo Pedišić u Sisku - 1 Bolesno dijete doveli u sisačku bolnicu, no uslijedio je hladan tuš: Djevojčica je infuziju morala primiti u - hodniku. ''Kad mi je doktorica to rekla rasplakala sam se''

Alen Sadiković s Odjela pedijatrije Opće bolnica Sisak prisjeća se kako ga je prije godinu dana zadesio potres na ovom mjestu.

"Kao što možete vidjeti, staklo na dječjoj sobi se rasulo u drugu. To je stvarno božje čudo da se nitko nije ozlijedio", kaže Sadiković te pojašnjava kako ga prolaze različite emocije -  od tuge jer više nisu tu - bio je to njegov drugi dom i kad vidi sve te igračke, dječje stvari...

Tužna i dramatična slika dočekala nas je ovdje na dan potresa.

Na pitanje kakva je situacija, ravnatelj Opće bolnice "Dr. Ivo Pedišić Sisak", odgovara da je dramatično.

Godinu dana poslije situacija je i dalje teška. Pet zgrada još čeka obnovu.

Tomislav Dujmenović, ravnatelj Opće bolnice ''Dr. Ivo Pedišić'' Sisak ističe kako su u jednom danu ostali bez bolnice.

"Uništeno je 80 posto naših zgrada. Ova zgrada je jedina bila u funkciji", dodaje.

U međuvremenu je završila obnova zgrade središnjeg paviljona koja je započela i prije potresa; europskim novcem. Zgrade uprave mora se rušiti, a kardiologije samo što se ne sruši.

Na terenu je bila reporterka Nove TV Matea Ćorić. Zgrada u kojoj su se liječila mnoga srca svoje srce još nije zaliječila. Jedna je od najteže stradalih. Pokušali smo ući unutra, ali zbog sigurnosti nismo uspjeli, ograđena je jer se doslovno raspada.

Raspadao se i Dom zdravlja u Žažini, ali stao je na noge zahvaljujući donaciji.

Nakon 11 mjeseci stanke, 2.000 pacijenata vratilo se na dobro poznatu adresu.

Dinka Jurišić, specijalist opće medicine, kaže kako je neopisiv osjećaj kad se vraćate svojoj kući i svom poslu u novoobnovljenoj. Ističe kako to samo netko je prošao tu situaciju može razumjeti o čemu se radi.

Jasna Prihoda, medicinska sestra, želi poručiti svako dobro svim sestrama koje se još nisu vratile u svoje ambulante, domove zdravlja ili bolnice. 

Na potezu je zato politika koja nakon godinu dana obilazi donacije. Tuđe, a ne svoje.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

 


 

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju