Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Bolja Hrvatska

Otkrili kako riješiti neugodan šum u uhu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Liječnici, informatičari i bivši košarkaš - ovo šaroliko društvo na pragu je rješenja zdravstvenog problema koji samo u Hrvatskoj muči desetke tisuća ljudi.

Neobična petorka - dvojica liječnika i predavača na zagrebačkoj medicini, inženjeri s diplomom FER-a te bivši košarkaš i sportski trener, pronašli su rješenje za neugodan tinitis.

Pročitajte i ovo Bolja Hrvatska 25.03.2024. - 5 Bolja Hrvatska Kad ne izrađuje nagrađivanu tjesteninu, radi u vrtu, a prepreka mu nisu ni godine ni autizam: "Takvo se dijete rađa valjda jednom u 1000 godina" Katarina Brajdić - 4 Bolja Hrvatska Katarina ima posuđenu protezu: ''Kad čovjeku zatreba da mu je vratim, morat ću je vratiti''

I to ne lijekovima nego aplikacijom. 'Jednostavno čovjek sluša muziku, onu muziku koju voli, gdje izbacujemo frekvenciju njegova vlastitog šuma. Na taj način, malo po malo kad sluša to mozak počne ignorirati frekvenciju šuma', objašnjava Raphael Bene, neuroznanstvenik.

Tinitus se može javiti primjerice zbog glasne glazbe, ali prolazno. Pravi simptom - ne prestaje. "To je za usporediti s ubzranim kucanjem srca , koje vas ne smeta kad ste zaljubljeni pa srce kuca brzo ali kad vam cijelo vrijeme srce kuca brzo onda vas to itekako smeta. Tako isto sa tinitusom samo još gore jer je to pištanje koje u glavi jako neugodno", pojašnjava radiolog Natko Beck.

Rješenje je pronašla neobična petorka, traže i druga rješenja kako unaprijediti mozak. Primjerice - kako streličari mogu naciljati metu- pomoću misli. Poslovnu injekciju dobili su u Core Inkubatoru, a izabrani su među 20 najboljih startapova na području neuroznanosti u svijetu. I imaju i važan savjet za mlade potencijale. 'Ja bih rekao da je ovo idealna prilika kad završe fakultet nek malo riskiraju neće pogriješiti', kaže Anđelko Katalenić, inženjer Core Interfacea. Jer uz dobru ideju, i još bolji tim - rezultati, uvjerni su, neće izostati.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene