Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sistematski pregled kod kuće

ODLIČNA IDEJA Zagrebački studenti povukli milijune iz europskih fondova

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kronični i stariji bolesnici više ne moraju odlaziti liječniku na mjerenje tlaka ili EKG. Jer on njihovo stanje može nadzirati preko pametnih telefona.

Za to je zaslužna ekipa sa zagrebačkog FER-a, koja je za svoj pilot projekt povukla milijune kuna iz europskih fondova. A trećoj dobi život olakšala suvremenom tehnologijom!

Pročitajte i ovo Bolja Hrvatska: Podaci - 1 Bolja Hrvatska U ovom laboratoriju svakog dana analiziraju milijune novinarskih članaka, sve zbog borbe protiv jedne stvari Ilustracija Pozlilo mu je Pacijent umro u sanitetskom vozilu tijekom transporta iz Hrvatske u Njemačku, zbog jednog detalja brzo je pozvana policija

Sistematski u vlastitom domu, od mjerenja šećera, pulsa, tlaka, spirometrije do EKG-a. Patronažna sestra Vesna za pregled svojih pacijenata koristi torbu s posebnim medicinskim senzorima, pametni telefon i tablet. A rezultati mjerenja odmah će se prikazati liječniku u ordinaciji, ali i pacijentu na njegovom mobitelu ili televizoru.

Sve to zahvaljujući projektu Carewell. Iza kojeg stoje studenti i profesori sa zagrebačkog Fakulteta elektrotehnike i računarstva. Koji su informatički sustav pojednostavili za treću dob.

'Njima je jako teško shvatiti da na TV-u gledaju podatke koji su upravo sad izmjereni', rekao je Leon Dragić, doktorant na FER-u.

Pametno rješenje s FER-a olakšava posao i liječnicima. 'Prednost je u poslu zbog toga što se komunikacija između pacijenta, preko patronažne sestre pa do liječnika se skraćuje', rekla je dr. Aida Jelaska.

Novac za pilot projekt su povukli iz europskih fondova, a njime FER-ovci stječu praktično iskustvo. 'Staviti se u cipele starijih ljudi i razmišljati na neki njihov način ne bi bilo moguće bez doticaja i ovaj projekt je pridonio tome, da nam to omogući', kazao je Leon Dragić.

'Ono što se postiže s ovime je da pacijenti svaki dan imaju nekoga poput liječnika u svome domu', obajsnio je Mrio Kovač s FER-a.

Pa pacijenti upute za zdravlje dobivaju i video porukama. Život starijima i bolesnima, najavljuju FER-ovci, olakšavat će i u novim projektima.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene