Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Brašno, ulje, mlijeko i malo sode bikarbone - ove namirnice dovoljne su vam da napravite pravi kemijski pokus, a to su danas naučila i djeca jedne zagrebačke osnovne škole. Na sat su im stigle studentice zagrebačkog PMF-a i kroz razne eksperimente pokazale im koliko kemija i fizika mogu biti jednostavne, zabavne i poučne. Djevojke sve rade volonterski, a priču o njima donosimo u našoj rubrici Bolja Hrvatska.


Svoje slobodno vrijeme Barbara, Martina, Inka i Leontina koriste da bi najmlađima približile svijet kemije. Uz šarene epruvete i zdjelice osnovnoškolcima je ovaj predmet puno zanimljiviji. 

Vezani članci Bolja Hrvatska: Od hobija do biznisa - 2 Messi ili Modrić? Kakve su šanse da prođemo u finale? Najtočnije odgovore ima ova hrvatska aplikacija Ilustracija (Foto: Thinkstock) Lakše ozlijeđen: Splitski srednjoškolac kod kuće izvodio pokus iz kemije, eksplozija srušila zid

''Dođete s idejom da su kemija, fizika i biologija jako zanimljive i da nam zapravo objašnjavaju svijet oko nas, da nisu strašne i teške. Djeca u sedmi razred dolaze spremna na to i imaju potpuno drugačiju sliku o svim tim znanostima'', kazala je volonterka Martina Manenica.

Pokusi koje rade vrlo su jednostavni.

''Djeca zapravo stavljaju u epruvetu otopine šećera i vode koje su pobojane prehrambenim bojama. Dakle, koristi se isključivo ono što se može naći doma u kuhinji'', pojašnjava volonterka i studentica PMF-a Barbara Kuzmić.

''Brašno, soda bikarbona, ulje, ocat i tome slično. Sve je potpuno bezopasno za njih, a i cilj nam je da djeca čim više upamte i dođu doma oduševljena i pokušaju ponoviti isti pokus', dodaje Martina.

Sudeći po zanimanju koje je vladalo na satu, to će i napraviti.

''Radili smo, kao neki tornado u čaši. Ovako smo napravili, vodu i ulje smo promiješali, stavili smo boju za hranu'', oduševljen je bio Lorenco, učenik 2. razreda.

''Dobila sam dugu! Nakapam u epruvetu i onda se te boje razbježe pa se prime zajedno'', oduševila se i Klara.

'Nije opasno, ali boje ako se po nama proliju... Mislim da se to neće nikad moći oprati', zaključila je Mia.

Za svoj projekt djevojke su već dobile rektorovu nagradu. Pozivi stižu i iz inozemstva, jer tko ne bi htio ugostiti ovakvu veselu radionicu.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju