Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Proglasili ga nesposobnim

Bojnik Pavković: Moj posao je bio uredski i nije tražio fizički napor

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bojnik Marko Pavković, koji je lani na povratku iz misije u Afganistanu stradao zbog neoprezne vozačice i pritom izgubio obje noge, opet je u središtu pozornosti. Zdravstvena komisija MORH-a proglasila ga je nesposobnim za rad.

Marko Pavković i jutros je stigao na redovnu rehabilitaciju. Kaže da je iznenađen i razočaran rješenjem u kojem stoji da je nesposoban za djelatnu vojnu službu. 'Ako su cijelo vrijeme tvrdili da stoje iza mene kako su mi mogli donijeti to rješenje', rekao je bojnik Pavković.

Pročitajte i ovo Pripadnici Hrvatske vojske u službi glasali su na posebnim biračkim mjestima - 3 Posebna biračka mjesta Izašli na birališta: Pogledajte kako su glasali hrvatski vojnici i vojnikinje Pripreme za dolazak aviona Rafale u Hrvatsku - 3 Borbeni avioni FOTO Prvih šest aviona Rafale u Hrvatskoj za nekoliko tjedana: "Za mene je to bilo ispunjenje dječačkog sna"

U Ministarstvu kažu da cijelo vrijeme kvalitetno skrbe o Pavkoviću i da rješenje zdravstvene komisije ne treba prejudicirati. Liječnička komisija sastala se na zahtjev HZZO-a koji je tražio izvješće o Pavkovićevom zdravstvenom stanju, jer je 19 mjeseci na bolovanju. 'Prvostupanjsko zdravstveno rješenje nije konačno i mi u svakom slučaju vjerujemo da će ostati u MORH-u', rekao je glasnogovornik MORH-a Goran Grošinić.

Odmah nakon nesreće bojnik Pavković pred najvišim je državnim dužnosnicima rekao da želi ostati profesionalni vojnik. Svjestan je svog stanja, no, kaže da za njegovo radno mjesto nisu potrebne specifične tjelesne predispozicije. 'Moj posao je bio uredski i ima opis radnog mjesta gdje mene nigdje ne traži fizički napor', rekao je Pavković. U MORH-u uzvraćaju da rade sve da Pavković ostane u sustavu Oružanih snaga.

Naime, po trenutačnom parvilniku u sustavu ne mogu raditi osobe s trajnim tjelesnim oštećenjima. Stoga su pokrenuli izmjenu niza propisa kako bi se to promijenilo. 'Mi smo u proljeće dali prijedlog novog strateškog prijedloga obrane o kojem bi se trebalo raspravljati na VONS-u, a koji u sebi uključuje da u Oružanim snagama rade osobe s trajnim tjelesnim oštećenjem', rekao je Grošinić.

Tragedija ovog čovjeka i njegov oprost osobi koja mu je to napravila dirnula je cijelu Hrvatsku. Stoga je rješenje njegovog statusa ne samo zakonsko nego i moralno pitanje.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene