Mjesto pada aviona marke Boeing u Etiopiji (Foto: AFP)
Mjesto pada aviona marke Boeing u Etiopiji (Foto: AFP) Foto: Afp

Američka zrakoplovna kompanija Boeing objavila je u srijedu da će obiteljima poginulih isplatiti polovicu fonda od 100 milijuna dolara koji je oformila nakon dva pada zrakoplova 737 MAX. Boeing je u tu svrhu angažirao stručnjaka za obeštećenja Kena Feinberga koji bi trebao nadzirati isplate.


Objava o angažiranju Feinberga pojavila se nekoliko minuta uoči svjedočenja Paula Njorogea pred Predstavničkim domom američkog Kongresa. Radi se o ocu koji je u padu zrakoplova 737 MAX u ožujku izgubio troje djece, ženu i punicu.

Vezani članci Boeing 737 MAX (Foto: AFP) Nakon dviju nesreća: Boeing smanjuje proizvodnju problematičnih aviona 737 MAX Boeing 737 (Foto:AFP) Boeing pozvao pilote i regulatore na sastanak, problematični avioni uskoro se vraćaju u promet?

Freiberg je kazao za Reuters da će njegov tim "odmah započeti pripremu protokola potraživanja onima koji za to ispunjavaju uvjete", dok je prvi sastanak službenika kompanije Boeing, sa sjedištem u Chicagu, zakazan krajem tjedna.

Feinberg je dosad sudjelovao u sličnim procesima, uključujući i napad 11. rujna 2001., pucnjave u školama i probleme s prekidačem za paljenje kod General Motorsa.

Boeingov zrakoplov 737 MAX prizemljen je diljem svijeta nakon ožujka, kada je pao zrakoplov Ethiopian Airlinesa, te nakon katastrofe Lion Aira u Indoneziji u listopadu. U dva pada poginulo je 346 osoba. (Hina)