Mjesto pada aviona marke Boeing u Etiopiji (Foto: AFP)
Mjesto pada aviona marke Boeing u Etiopiji (Foto: AFP) Foto: Afp

Američka zrakoplovna kompanija Boeing objavila je u srijedu da će obiteljima poginulih isplatiti polovicu fonda od 100 milijuna dolara koji je oformila nakon dva pada zrakoplova 737 MAX. Boeing je u tu svrhu angažirao stručnjaka za obeštećenja Kena Feinberga koji bi trebao nadzirati isplate.


Objava o angažiranju Feinberga pojavila se nekoliko minuta uoči svjedočenja Paula Njorogea pred Predstavničkim domom američkog Kongresa. Radi se o ocu koji je u padu zrakoplova 737 MAX u ožujku izgubio troje djece, ženu i punicu.

Vezani članci Nesreća u Hondurasu (Foto: AFP) - 3 Nesreća u Hondurasu: Srušio se privatni avion s turistima, poginulo pet osoba Boeing 737 MAX (Foto: AFP) Nakon dviju nesreća: Boeing smanjuje proizvodnju problematičnih aviona 737 MAX

Freiberg je kazao za Reuters da će njegov tim "odmah započeti pripremu protokola potraživanja onima koji za to ispunjavaju uvjete", dok je prvi sastanak službenika kompanije Boeing, sa sjedištem u Chicagu, zakazan krajem tjedna.

Feinberg je dosad sudjelovao u sličnim procesima, uključujući i napad 11. rujna 2001., pucnjave u školama i probleme s prekidačem za paljenje kod General Motorsa.

Boeingov zrakoplov 737 MAX prizemljen je diljem svijeta nakon ožujka, kada je pao zrakoplov Ethiopian Airlinesa, te nakon katastrofe Lion Aira u Indoneziji u listopadu. U dva pada poginulo je 346 osoba. (Hina)