Bliže se unutarstranački izbori u HDZ-u, a ako Tomislav Karamarko ispuni obećanje, prvi put vodstvo će se birati po načelu jedan član jedan glas.


Za unutarstranačke izbore spremaju se i u HDZ-u. Naime četverogodišnji mandat Tomislava Karamarka na čelu te stranke istječe u svibnju. Najveća Hrvatska stranka, ako Tomislav Karamarko ispuni obećanje članovima dano u noći kada je prvi put izabran za predsjednika HDZ-a, prvi bi put vodstvo mogla birati po načelu jedan član jedan glas.

Vezani članci Andrej Plenković Plenković: ''U Hrvatskoj neće biti obaveznog cijepljenja. Građani imaju priliku birati između anarhije i reda'' Glasačke kutije HDZ-a U HDZ-u drugi krug unutarstranačkih izbora: Zbog epidemije umjesto 200.000 članova, glasa 5000 izaslanika

Da su unutarstranački izbori u HDZ-u blizu dalo je naslutiti već zamrzavanje saborskog mandata Milijana Brkića.

'Jednostavno da bi stranka mogla funkcionirati, dakle ja sam se odlučio kao i prije 3 godine svoj mandat staviti u mirovanje kako bi se maksimalno posvetio radu u stranci', rekao je Brkić.

'Gospodin Brkić će se sada posvetiti unutarstranačkom radu. Mi se pripremamo za unutarstranačke izbore. Ogromna smo stranka, najveća stranka, pobjednička stranka i prema tome imamo dosta posla', objasnio je Tomislav Karamarko.

Dosta posla bit će pogotovo bude li se biralo po načelu jedan član, jedan glas kao što je Karamarko još prije 4 godine obećao.

'Pa mi smo statutarno riješili tu priču kako se bira predsjednik HDZ-a i uobičajeno i najnormalnije da ćemo postupat kao svaki puta do sada po statutu', kaže Andrija Mikulić, predsjednik HDZ-a Grada Zagreba.

No statut to pitanje izrijekom ne definira.

U statutu HDZ-a, čl. 56, st. 2 stoji sljedeće: Postupak i način provođenja unutarstranačkih izbora za sva tijela i dužnosnike HDZ-a uređuje se propisnicima koje donosi Nacionalno vijeće HDZ-a.

'Nužna demokratizacija stranke'

Profesor Milardović smatra da je demokratizacija stranke nužna.

'Jer to je na dugi rok dobitnička igra ne samo za Karamarka i za HDZ nego to je dobitnička igra za sve, za SDP, za sve političke stranke', kaže prof. dr. Anđelko Milardović.

Do sada su se predsjednici HDZ-a birali na različite načine. Jadranka Kosor nakon odlaska Ive Sanadera na čelo HDZ-a izabrana je aklamacijom.

Tomislav Karamarko predsjednikom HDZ-a postao je nakon što je na unutarstranačkim izborima dobio većinu glasova, ali glasova delegata. Protukandidati su mu bili Jadranka Kosor, Milan Kujundžić, Darko Milinović i Domagoj Milošević.

A demokratizacija bi prema profesoru Milardoviću trebala ići i korak dalje od načela jedan čovjek jedan glas.

'Legalizacija frakcija unutar političkih stranaka, jer to bi bio put prema demokratizaciji, a ne da se istomišljenici fenestriraju, bacaju se kroz prozor zato što imaju svoj stav i mišljenje', kaže Milardović.

A upravo se to u prošlosti događalo.

Nije poznato hoće li se tko suprotstaviti Karamarku

Sada se pak nagađa kako dio članstva HDZ-a nije najsretniji raspletom situacije oko formiranja vlade te da to zamjeraju trenutačnom predsjedniku. Hoće li mu se i tko suprotstaviti na unutarstranačkim izborima još nije poznato.

'Kad je izabran na čelo HDZ-a gospodin Tomislav Karamarko, sve izbore koje smo imali smo dobili, to je 5 izbora', kaže Mikulić.

'Mislim da ako je demokratska stranka da bi trebao imati protukandidata. Ja navijam da ima više protukandidata. Neka pobijedi onaj koji ima najbolji program', poručuje Milardović.

Izbori za vodstvo HDZ-a trebali bi se održati krajem svibnja.


 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju