Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Bozanić u Mariji Bistrici

'Narod je umoran od toga da istinu traži na sudovima izvan svojih granica'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić u ponedjeljak je u Mariji Bistrici, predvodeći misno slavlje na blagdan Velike Gospe, pozvao hrvatski narod na demografsku obnovu, očuvanje katoličke tradicije te za stvaranje pouzdanog pravnog i zakonodavnog sustava, kako se hrvatskim građanima ne bi više sudilo u inozemstvu.

12:45 -  'Hrvatski narod vapi za demografskom obnovom. Dok nam vjetar njiše prazne kolijevke, a gradovi i sela sve se više pustoše, potrebna nam je hrabrost, snaga i pouzdanje u život', istaknuo je Josip Bozanić koji je u najvećem hrvatskom marijanskom svetištu tradicionalno predvodio hodočasničku misu.

Pročitajte i ovo Misa na Tijelovo Ukorijenjen u tradiciji Danas se slavi Tijelovo: Znate li zašto se uvijek obilježava četvrtkom? Slika nije dostupna 1160 marijanskih svetišta Proslava Velike Gospe diljem Hrvatske u marijanskim svetištima

Poručio je i da se do blagostanja ne može stići bez duhovnoga kapitala, do kojega nam put, istaknuo je, nitko ne može zapriječiti - nikakva institucija, nikakva ideologija, nikakva agencija.

'Do tog se kapitala dolazi isključivo s pouzdanjem u Boga', istaknuo je Bozanić u propovijedi brojnim hodočasnicima koji su i ove godine na blagdan Velike Gospe pohodili marijansko svetište.

Bozanić se u propovijedi više puta pozivao na riječi bl. Alojzija Stepinca, istaknuvši kako "sav duhovni kapital što nam je ostavio taj uzorni učitelj ni danas ne gubi na aktualnosti".

Citirao je i Stepinčeve riječi s propovijedi 1944. na Mariji Bistrici, kada je zavapio za pomoć hrvatskom narodu da ostane vjeran katoličkoj prošlosti.

'Već mu se dva stoljeća pokušavalo sad pod ovom sad pod onom prilikom narinuti komunističko naziranje na svijet. Hrvatski ga je narod do sada plebiscitarno odbio. (Marijo) pomozi da odbije i ubuduće sustav koji ne pozna […] ni svetišta obitelji, ni slobode vjeroispovijesti. Pomozi isto tako da ne padne nikada na koljena, niti pred idolom novca ili zablude. Neka ne zaboravi da samo jednom ima služiti - Bogu Stvoritelju svome', ponovio je Bozanić Stepinčeve riječi.

Bozanić je okupljene podsjetio i na događanja otprije 40 godina, kada je, kako je rekao, u rujnu 1976. u Solinu, usred ljutoga komunizma, unatoč brojnim prijetnjama, na stotine tisuća hodočasnika slavilo tisućgodišnjicu prvoga hrvatskoga poznatoga marijanskoga svetišta.

Solin se, istaknuo je, urezao u povijest hrvatskoga naroda jer je to okupljanje bilo poruka - krik naroda za oslobođenjem od komunističke diktature, a zagrebački nadbiskup Franjo Kuharić tada je, u ime cijele Crkve u Hrvata, utvrdio pradjedovski zavjet, moleći se da 'oživi Crkva i Domovina, da se sakupi što je rasuto, da se osvijesti što je zaboravljeno, da iz vjerne i teške prošlosti izraste vjerna i svjetlija budućnost hrvatskog naroda'.

Osvrćući se na aktualni trenutak, Bozanić je ustvrdio kako 'hrvatski narod želi živjeti dostojno, želi bolju budućnost za sebe i za svoju djecu'.

'Ovaj narod, jer ga je oduvijek resila miroljubivost i osjećaj za pravdu, umoran je od toga da istinu o svojoj povijesti mora tražiti na sudovima izvan svojih granica. Stoga želi da se u Domovini stvore uvjeti za pravni i zakonodavni sustav u koji se može pouzdati', istaknuo je Bozanić.

Propovijed je završio ponovno se pozivajući na Stepinca, za kojega je rekao da bi danas zazvao Blaženu Djevicu Mariju da pomogne hrvatskom narodu da ostane vjeran vjeri svojih očeva i djedova.

11:59 Bozanić je tijekom govora mnogo puta podsjetio na komunističku prošlost Hrvatske kao zlo doba u kojem se htjelo zatrti hrvatsku katoličku povijest i vjeru. Pozvao je majku božju da to više nikad ne dopusti.

11:57 "Kad naš narod vapi za duhovnom obnovom, kad vjetar njihše prazne kolijevke, kad nam je potrebna hrabrost... ponavljam vapaj našoj nebeskoj majci. Majko naše prošlosti, budi majkom i naše budućnosti. Majko milosti, ne daj da umremo", rekao je Bozanić.

11:51 "Došli smo danas tražiti utočište i sigurnost u naručju majke Isusove", poručio je na početku misnog slavlja kardinal Josip Bozanić.

Spomnuo je i događaj iz rujna 1976. godine u Solinu, gdje je usred "ljutog komunizma", usred prijetnji, proslavilo tisuću godina prvog marijanskg svetišta, kojeg je dala sagraditi kraljica Jelena.

S tom su proslavom bila povezana čak četvorica Papa, podsjetio je.

Kardinal Bozanić podsjetio je na zavjet koji je u Solinu obnovljen prema majci božjoj. Bila je to obnova zavjeta i izravno traženje uporišta i utočišta hrvatskih vjernika, poručio je Bozanić.

Na svetkovinu Velike Gospe u svetištu Majke Božje Bistričke u Mariji Bistrici središnje misno slavlje u crkvi na otvorenom predvodio je zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić. Među tisućama vjernika koji su se okupili u Mariji Bistrici bili su i čelnik HDZ-a Andrej Plenković te njegove stranačke kolege Gordan Jandroković i Damir Jelić, glasnogovornik Domovinske koalicije Miroslav Rožić kao i Ivan Lovrinović iz stranke Pokrenimo Hrvatsku.

Svetište Majke Božje Bistričke jedno od najpopularnijih i najposjećenijih marijanskih svetišta u Hrvatskoj. To je hrvatsko nacionalno svetište.

Kip Majke Božje Bistričke potječe iz 15. stoljeća i bio je u crkvi na Vinskom Vrhu. Zbog opasnosti od Turaka, Gospin kip premješten je u župnu crkvu u Mariji Bistrici, a 1650. zazidan u jedan prozor. Nastojanjem zagrebačkog biskupa Martina Borkovića kip je pronađen 1684. i stavljen na počasno mjesto. Od tada počinju brojna hodočašća.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene