Obavijesti Video Pretražite Navigacija
1160 marijanskih svetišta

Proslava Velike Gospe diljem Hrvatske u marijanskim svetištima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Blagdan Velike Gospe, odnosno svetkovina Uznesenja Blažene Djevice Marije, danas će se tradicionalno slaviti u hrvatskim marijanskim svetištima - Mariji Bistrici, Sinju, Aljmašu, Ilači, Splitu i na riječkom Trsatu.

Deseci tisuća hodočasnika i ove se godine očekuju u hrvatskom nacionalnom svetištu Majke Božje Bistričke u Mariji Bistrici, gdje će središnje misno slavlje u Crkvi na otvorenom bl. Alojzija Stepinca tradicionalno predvoditi zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić.

Svetkovina Uznesenja Blažene Djevice Marije slavit će se i u Sinju, najvećemu marijanskom svetištu na jugu Hrvatske, u kojemu se Gospa posebno štuje kao nebeska zaštitnica grada. Tradicionalnu procesiju gradskim ulicama sa slikom čudotvorne Gospe Sinjske te svečanu misu predvodit će splitsko-makarski nadbiskup mons. Marin Barišić.

U aljmaškom svetištu Gospe od Utočišta središnje misno slavlje predvodit će đakovačko-osječki nabiskup i metropolit Marin Srakić, a u svetištu Gospe Ilačke u Ilači đakovačko-osječki biskup Đuro Hranić. U svetištu Majke Božje Trsatske svečano euharistijsko slavlje sa svečanom procesijom predvodit će riječki nadbiskup Ivan Devčić.

Najveći katolički blagdan posvećen Majci Božjoj tradicionalno se slavi i u Splitu, u zavjetnom marijanskom svetištu Gospe od Pojišana. Svečana procesija sa slikom Gospe od Pojišana kreće poslijepodne od splitske katedrale gradskim ulicama do svetišta Gospe od Pojišana, ispred kojega će misu na otvorenom predvoditi splitsko-makarski nadbiskup i metropolit Marin Barišić.

I u preostalih oko 1160 hrvatskih marijinskih svetišta i crkava očekuje se mnoštvo vjernika i hodočasnika. Brojni štovatelji Majke Božje i ove su godine sudjelovali u višednevnim duhovnim pripravama i cijelonoćnom bdjenju uoči blagdana, svjedočeći o opstojnosti i razmjerima višestoljetne tradicije štovanja Majke Božje na hrvatskim prostorima.

Velika Gospa, 15. kolovoza, dan je svetkovine Uznesenja Blažene Djevice Marije na nebo. Vjerovanje u Marijino uznesenje na nebo prisutno je u narodu od prvih kršćanskih vremena, a Katolička crkva dogmom ga je proglasila sredinom prošlog stoljeća. Blagdan se slavi u velikom broju država, u Hrvatskoj je taj dan državni blagdan. (Hina)
 

Pročitajte i ovo Fra Stjepan Brčina Opleo i po muškarcima VIDEO Pogledajte govor franjevca: "Ona od sebe napravi mačku idola da pola sela trči za njom. Dečki, važno je da ste oprezni, da vam se svašta ne podvali" Josip Bozanić Nakon imenovanja novog nadbiskupa Bozanić otkrio zašto je od pape Franje tražio odreknuće od službe

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene