Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Episkop Lukijan služio božićnu liturgiju u Dalju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Osječkopoljski i baranjski episkop Lukijan služio je svečanu božićnu liturgiju u daljskoj pravoslavnoj crkvi sv. Velikomučenika Dimitrija iz 18. stoljeća na glavnoj eparhijskoj proslavi Božića po julijanskom kalendaru.

Episkop Lukijan pozvao je vjernike da ožive domaću crkvu i da je nose u svojim dušama i srcima. 

Pročitajte i ovo Pravoslavci obilježavaju Božić - 6 Tradicija i običaji Pravoslavni vjernici slave Božić: Slavlje je veliko, a želje svima iste - zdravlje, mir, sreća i veselje Pravoslavni Božić Različite tradicije Od Ukrajine preko Srbije do Etiopije: Najzanimljiviji običaji za proslavu Božića 6. siječnja

´Božić govori o ljubavi Boga prema nama, zato i mi moramo pokazati konkretnu i istinsku ljubav prema našim bližnjima´, rekao je.  

´Imajmo mir s Bogom, mir u svojim dušama, a tada ćemo imati i mir u svojim obiteljima, u selu i gradu, svijetu, a taj istinski mir svima nam je najpotrebniji´, poručio je.

Pozvao je vjernike da oproste sve uvrede i nepravde jedni drugima te da budu u Kristu braća i sestre. 

´Sjetimo se i starih, iznemoglih i napuštenih, bolesnih i poniženih, lažno osuđenih´, rekao je episkop Lukijan, dodajući da je Božić praznik ljubavi.

Istaknuo je da je brak svetinja, a djeca blagoslov Božji i najvrjedniji dragulj u obitelji. 

´I ovoga Božića pokažimo ljubav i dobru volju prema susjedima, budimo dostojanstveni, pružimo ruku pomirenja, zagrlimo jedni druge, oprostimo jedni drugima da bi i nama oprostio grijehe naše novorođeni Spasitelj kojega proslavljamo´, kazao je episkop Lukijan.

Na liturgijskome slavlju pročitana je ovogodišnja božićna poslanica patrijarha Pavla.

Pravoslavni vjernici Božić tradicionalno proslavljaju u obiteljskom krugu i u krugu prijatelja. Svečane božićne liturgije služene se u svim pravoslavnim crkvama u osječkopoljskoj i baranjskoj eparhiji.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene