Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Sekte su društvena pojava, fenomen koji je u hrvatskoj zajednici jako dobro razvijen. Kakve sekte djeluju na našim prosotorima, koliko ih je, tko ih vodi, a tko slijedi istražio je novinar Red Carpeta.


Sekte mahom izabiru mlade ljude koji su natprosječno inteligentni, senzibilni, koji su vrlo često od djetinjstva imali nekakve traume, i nekakva teška iskustva koja su ih učinila osjetljivima, što vođe sekte vješto koriste. 

Vezani članci Ilustracija (Foto: Thinkstock) "Pala" baba vračara: Muškarca uvjerila da su na njega bačeni uroci, pa mu prodala "ljekovitu vodu" za 40.000 kuna Slika nije dostupna Slučaj koji nastavlja potresati SAD: I vještice se okomile na mladog silovatelja!

'U crnu ložu u Rijeci učlanio sam se za vrijeme studiranja psihologije u Rijeci. Faks sam brzo prekinuo iako sam bio odličan student. Nas pedesetak uključujući i moju sestru skupljalo se u Pećini na Škurinjama, pretežito noću. U početku nisam ni znao ni želio slaviti antikrista, ali je puka znatiželjnost ubrzo prešla u opsjednutost sotonizmom', svjedoči Vlado, bivši sotonist. 

'Radili smo svašta. Od crne magije, bacanja uroka, paljenja takozvanih crnih svijeća, do ispijanja mačje krvi. Po groblju smo rušili spomenike i blokirali smo izlaze i kad su ljudi prolazili kroz groblje, plašili smo ih zato što smo se osjećali superiornijima i moćnijima od drugih. Zabijali smo križeve naopačke po grobovima', dodaje Vlado.

Sekte su zatvorena društva čiji je cilj mentalna destabilizacija. Obilježava ih antidruštveno djelovanje. Često ih predvodi jedan vođa koji manipulira skupinom i njenim vjerovanjem. Članovi se otcjepljuju od ostatka društva ili obitelji, te najčešće i financijski podržavaju zajednicu.

Cijelu priču o sektama, njihovim ciljevim, djelovanjima i članovima pogledajte u priloženom video prilogu.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju