Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Željka Jurkovića tereti se da je godinama lažno obračunavao prekovremeni rad i zaduživao telefonske bonove čime je državni proračun navodno oštetio za gotovo 800 tisuća kuna.


Protiv bivšeg načelnika ličko-senjske policije Željka Jurkovića Uskok je podigao optužnicu kojom ga tereti da je godinama lažno obračunavao prekovremeni rad i zaduživao telefonske bonove čime je državni proračun navodno oštetio za gotovo 800 tisuća kuna, a optužnicom su obuhvaćeni njegovi podređeni, ali i karlobaški načelnik koji je od ranije poznat po 'problemima sa zakonom'.

Vezani članci Zgrada USKOK-a u Zagrebu - 2 Ilegalne migrante prevozili do granice: USKOK podigao optužnicu protiv Afganistanca i osmorice Hrvata Nadan Vidošević Odgođeno ročište: Vidošević danas ipak ne iznosi obranu u aferi Remorker

Jurković je prema sumnjama Uskoka od travnja 2005. do kolovoza 2012. u Gospiću neistinito obračunao gotovo 2400 prekovremenih radnih sati koje nije odradio pa su mu nezakonito isplaćene 273 tisuće kuna, dok je proračun oštećen za 525 tisuća kuna, izvijestilo je Državno odvjetništvo navodeći samo inicijale osumnjičenika.

Troje službenika iz Karlobaga tvrde da ih načelnik mobingira kako bi promijenili iskaze

Zbog sumnje da su pomagali bivšem šefu, Uskok je optužio i njegovu bivšu tajnicu te voditelja službe zajedničkih i upravnih poslova u ličko-senjskoj policiji kojima je više od sedam godina nalagao da mu zadužuju telefonske bonove iako je imao službeni mobitel. Bivši načelnik time se na štetu državnog proračuna okoristio za 216 tisuća kuna.

Osim toga šef ličko-senjske policije je od 2005. do 2012. naložio domarima zaposlenim u ličko-senjskoj policiji da tijekom radnog vremena obavljaju razne radove na nekretninama u njegovom vlasništvu i vlasništvu njegove supruge. U sedam godina domari su prema sumnjama Uskoka na nekretninama u Gospiću i Zagrebu postavili protuprovalna vrata, uredili stubišta, bojali zidove, postavili laminate i pločice, montirali namještaj te izvodili vodoinstalaterske, električarske i druge radove.

Zataškavali prometne prekršaje

Optužnicom su obuhvaćeni i aktualni načelnik Karlobaga Ivan Tomljenović i načelnik karlobaške policijske postaje, koji su zataškavali prometne prekršaje. Načelnika ličko-senjske policije terete da je na Tomljenovićevo traženje zapovjedio podređenom načelniku karlobaške policijske da se ne pokreće prekršajni postupak protiv Komunalnog društva Općine Karlobag čije je vozilo neregistrirano i neosigurano uhvaćeno u prometnoj kontroli. Time je komunalnoj tvrtki pribavljena korist od najmanje 12,500 kuna.

Najmlađi načelnik: Plaće se odrekao dok općina ne stane na noge

Jurković je u još jednom slučaju na traženje karlobaškog načelnika naložio načelniku tamošnje policije da ne pokreće prekršajni postupak protiv osobe koja je bez kacige, vozačke dozvole i osobne iskaznice vozila neregistrirani i neosigurani moped. Time je vozaču mopeda koji je počinio prometni prekršaj na štetu državnog proračuna pribavljena korist od najmanje osam tisuća kuna.

Bivši načelnik ličko-senjske policije zbog tih je nedjela neko vrijeme proveo u istražnom zatvoru, dok se karlobaškom načelniku iz redova HDZ-a već sudi zbog nezakonitog pogodovanja u dodjeljivanju posla izgradnje šetnice u Karlobagu. Osim toga Tomljenoviću se sudi i za poticanje na zloporabu položaja jer je navodno utjecao na službenu osobu u policiji radi otkrivanja službene tajne. Tomljenović je po pisanju medija u jednom slučaju uhićen na dan kada je preuzeo načelničku funkciju, na koju je izabran na izvanrednim izborima. U samo četiri mjeseca on je dvaput biran za načelnika općine Karlobag i dvaput je uhićen. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook