Zoran Vinković (Foto: PIXSELL/Patrik Macek)
Zoran Vinković (Foto: PIXSELL/Patrik Macek) Foto: PIXSELL/Patrik Macek

Bivši đakovački gradonačelnik Zoran Vinković u ponedjeljak je na osječkome Općinskom sudu proglašen krivim za kaznena djela krivotvorenja službene i poslovne isprave te je nepravomoćno osuđen na zatvorsku kaznu od 10 mjeseci koja se zamjenjuje radom za opće dobro


Optužnica je teretila Zorana Vinkovića da je u prosincu 2012. kao gradonačelnik Đakova znao da četiri zakupnika poljoprivrednog zemljišta u državnom vlasništvu nisu u cijelosti platila zakupninu za to zemljište, ali je unatoč tome, na temelju njihovih obećanja da će platiti dug, voditeljici gradske pravne službe naložio da za njih sastavi potvrde da su u cijelosti platili zakupninu.

Vezani članci Aung San Suu Kyi Bivša čelnica Mjanmara Suu Kyi osuđena na novu zatvorsku kaznu uz prisilni rad Suša ispraznila bunare u Đakovštini - 5 "Voda nam je nestala": Dugotrajna suša ispraznila bunare u Slavoniji, stanovnicima pomažu vatrogasci

Tereti ga se da je zatim te potvrde, svjestan njihova neistinitog sadržaja, potpisao i ovjerio pečatom grada Đakova, nakon čega su bile izdane spomenutim zakupcima.

Teretilo ga se i da je u travnju i svibnju 2013., kao gradonačelnik Đakova, znao da devet zakupaca poljoprivrednog zemljišta nisu u cijelosti podmirili obveze iz zakupa. Bio je optužen da je, nakon što su zakupci potpisali izjave da će platiti dug u roku od 30 do 45 dana, gradskom odjelu za financije naložio da za njih sastavi izjave o podmirenju dospjelih obveza s osnova korištenja poljoprivrednog zemljišta te je i njih potpisao i ovjerio iako je znao da te obveze nisu bile u cijelosti podmirene.

Te su izjave bile dostavljene Agenciji za poljoprivredno zemljište (APZ) radi sklapanja novih ugovora o privremenom korištenju zemljišta u državnom vlasništvu.

Sud je zaključio da je Vinkovićeva odgovornost utvrđena iz obrane okrivljenika, materijalnim dokazima te iskazima svjedoka te da je, kao gradonačelnik, gradskim službama naložio da sastave izjave neistinitog sadržaja koje je poslije ovjerio i potpisao.

Iako nije nastala šteta za državni proračun, sud nije prihvatio stajalište obrane da je riječ o beznačajnom djelu te je Vinkovića osudio na deset mjeseci zatvora, ali mu je kazna zamijenjena radom za opće dobro, tako da se jedan dan zatvora zamjenjuje s dva sata rada.

Pri odmjeravanju kazne sud je kao otegotnu okolnost uzeo to što je Vinkovićev 2012. godine na zagrebačkome Općinskom kaznenom sudu osuđen zbog nezakonite naplate putnih troškova, to jest putovanja na sjednice Hrvatskoga sabora, u kojem je tada bio zastupnik.

Vinković se nije pojavio na izricanju presude, a njegov odvjetnik Jurica Jurić najavio je žalbu na prvostupanjsku presudu.

Zamjenik osječkoga Općinskoga državnog odvjetništva Denis Rajtek zadovoljan je što je sud prihvatio argumentaciju tužiteljstva, a o mogućoj žalbi odlučit će nakon što pročita pisano obrazloženje presude, posebice čime se sud vodio pri odluci o zamjeni zatvorske kazne radom za opće dobro. (Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju