Bivša ministrica u više vlada Marina Matulović Dropulić kazala je u ponedjeljak na ponovljenom suđenju bivšem premijeru Ivi Sanaderu i hrvatskom pravosuđu nedostupnom čelniku MOL-a Zsoltu Hernadiju da o sklapanju ugovora s MOL-om vezano za Inu ne zna ništa.


''S ugovorima nisam imala ništa te o njima ne znam ništa. Ne znam ništa ni o povjerenstvu za izmjenu međudioničarskog ugovora između hrvatske vlade i mađarske naftne kompanije jer nisam ni bila članica tog povjerenstva'', kazala je Marina Matulović Dropulić te dodala kako te ugovore nije vidjela.

Vezani članci Ratko Maček Pred kamere Provjerenog sjeo je Ratko Maček: "Na tom dijelu sastanka, na kojem je navodno bilo riječi o Fimi mediji, ja nisam bio" Ivo Sanader - 1 DORH objasnio kako će država naplatiti 74 milijuna kuna od Ive Sanadera

Bivša ministrica prostornog uređenje, graditeljstva i zaštite okoliša te nekadašnja predsjednica nadzornog odbora Plinacroa dodala je da je sudjelovala u pregovorima o kupovini skladišta plina Okoli, što je bio preduvjet za izdvajanje plinskog poslovanja iz Ine.

''U pregovorima o kupovini skladišta nisam sudjelovala, već je to učinio tadašnji predsjednik Uprave Plinacroa Boris Radošević, koji je povoljno kupio skladište za nekih pola miijarde kuna'', rekla je Matulović Dropulić.

Je li Sanader sposoban pratiti sudske rasprave?

Prije svjedočenja bivše ministrice, sutkinja Maja Štampar Stipić ustvrdila je da je iz zagrebačkog zatvora na sud stigao dopis da je Sanader od 29. listopada upućen na desetodnevnu fizikalnu terapiju te je najavila medicinsko vještačenje kako bi se utvrdilo je li bivši premijer zdravstveno sposoban pratiti sudske rasprave.

Ponovljeno suđenje Sanaderu i Hernadiju počelo je na zagrebačkom Županijskom sudu 23. listopada 2018. godine, a Sanader je tada odbacio sve optužbe, kao i na prvom suđenju, na kojem Hernadi još nije bio optužen.

Osim za primanje 10 milijuna eura mita, kako bi Mađarima prepustio upravljačka prava u Ini, bivši premijer optužen je i za to da je s Hernadijem dogovorio izdvajanje nerentabilnog dijela plinskog poslovanja iz Ine. Optužnicom je predloženo i da Sanader, ako ga se osudi i presuda postane pravomoćnom, državi vrati 10 milijuna eura. (Hina)