Tomislavu Karamarku člansku iskaznicu HDZ-a osobno je 2011. uručila Jadranka Kosor. Iduće godine pobijedio ju je na unutarstranačkim izborima. Nakon 4 godine u oporbi vratio je HDZ-a na vlast.


Na Dan neovisnosti 2015. Tomislav Karamarko postao je otac po treći put. Kćer Katarinu dobio je u braku sa suprugom Anom, a dvoje djece, sina Marina i kći Lanu, ima iz prijašnjeg braka.

Vezani članci Slika nije dostupna Karamarko: Red je da MOST prvi sazna što HDZ misli o pojednim točkama Slika nije dostupna MOST predložio sporazum, HDZ i SDP odbili ga odmah potpisati

Šef HDZ-a rođen je 25. svibnja 1959. godine u Zadru. Studij povijesti završio je na Filozofskom fakultetu u Zagrebu.

Godine 1987. počeo je raditi kao povjesničar arhivist zadužen za tzv. Kaptolski depozit u Državnom arhivu. Dvije godine kasnije bio je jedan od utemeljitelja zagrebačke organizacije HDZ-a i aktivno je sudjelovao u pripremi prvih višestranačkih izbora u Hrvatskoj.

Nakon što je HDZ odnio pobjedu Karamarko je su djelovao u stvaranju prve demokratske vlasti, te pripremama za obranu zemlje. Bio je šef Kabineta predsjednika Vlade RH 1991., šef Gregurićeve ratne Vlade te kasnije šef kabineta predsjednika Sabora.

Osim toga, bio je i načelnik zagrebačke policijske uprave, a od 1996. Do 1998. i pomoćnik ministra unutarnjih poslova.

Današnji šef HDZ-a 2000. godine bio je voditelj izbornog stožera predsjedničkog kandidata Stjepana Mesića kojem je nakon izbora postao savjetnik na nacionalnu sigurnost. Dužnost je obnašao do 2002. godine kada se zbog neslaganja u stavovima razišao s Mesićem, a onda nakratko napustio politiku u otišao u privatni sektor.

No, 2004. godine postao je ravnatelj Protuobavještajne agencije, a dvije godine kasnije ravnatelj Sigurnosno-obavještajne agencije. 2008. postao je pak nestranački ministar unutarnjih poslova u Sanaderovoj vladi.

Član HDZ-a postao je 2011. godine kada mu je člansku iskaznicu osobno uručila tadašnja predsjednica stranke Jadranka Kosor. A ona mu je 2012. bila jedna od protukandidatkinja na unutarstranačkim izborima, na kojima je Karamarko u drugom krugu odnio pobjedu nad Milanom Kujundžićem i postao novi predsjednik Hrvatske Demokratske Zajednice.