Obavijesti Video Pretražite Navigacija
BUDUĆA PREDSJEDNICA?

Ambiciozna studentica s velikim naočalama koja je mrzila šminku

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hillary Clinton je na Demokratskoj nacionalnoj konvenciji u Philadelphiji u četvrtak navečer prihvatila nominaciju za kandidatkinju demokrata za predsjednicu Sjedinjenih Američkih Država.

Hillary Rodham Clinton često se poziva na tvrdnju Eleanor Roosevelt, suprugu nekadašnjeg demokratskog američkog predsjednika Franklina Roosevelta koju navodi kao svoj uzor, da žena koja želi uspjeti u politici mora imati "kožu debelu kao vodenkonj".

Pročitajte i ovo Julian Assange Odluka 20. svibnja Odgođeno izručenje Juliana Assangea SAD-u: "Tražimo ova jamstva" Vrhovni sud odlučuje o Trumpovoj kandidaturi - 5 Predizborni skupovi Trump se izruguje Bidenu: "Mucao je cijelo vrijeme"

U četiri desetljeća javnog života, Hillary Clinton je na bezbrojnim javnim skupovima prošla svašta. "Imam ožiljke kojima to mogu dokazati", rekla je jednom.

Trpi mnogobrojne republikanske optužbe za laži, prijevare, korupciju pa čak i ubojstvo. A ipak, u dobi od 68 godina na pragu je Bijele kuće. Prva je žena koja je ishodila nominaciju velike stranke za predsjedničke izbore.

Prihvaćajući tu pionirsku ulogu poručila je američkim djevojčicama: "Ja ću možda postati prva američka predsjednica, ali jedna od vas će sigurno biti iduća".

Od Chicaga do Arkansasa

Hillary Diane Rodham rođena je 26. listopada 1947. u Chicagu i odrasla je u mirnom i dominantno bjelačkom predgrađu Park Ridgeu u protestanstkoj obitelji srednje klase.

Obožavala je majku Dorothy, a otac, mali poduzetnik Hugh Rodham, bio je tvrdoglav i vrijedan čovjek. Od njega je Hillary naslijedila radnu etiku i republikanska uvjerenja koja su je držala do studentskih dana.

Kao vrlo dobra učenica upisala se 1965. na prestižno sveučilište za mlade žene, Wellesley College. Tijekom turbulentnih '60-ih godina u društvenim zbivanjima, za vrijeme četverogodišnjeg fakulteta predmet njezina interesa postali su borba za ljudska prava, rat u Vijetnamu, jednakost muškaraca i žena...

Studentica s velikim naočalama, koja je mrzila šminku, bila je vrijedna i ambiciozna. Njezini kolege izabrali su je za studentsku predsjednicu i to joj je omogućilo da se istakne svojim idealističkim govorom na dodjeli diploma.

"Ona je bila lider već s 19 godina, ona je znala što želi u životu dok neki od nas nisu imali nikakvu ideju što će kasnije raditi", rekla je za AFP Suzanne Salomon.

Nakon upisa na pravni fakultet Sveučilišta Yale 1969. upoznala je Billa Clintona, svog "Vikinga koji je došao iz Arkansasa".

Imala je "toliko odlučnosti i samokontrole što sam rijetko kod ikoga vidio, bio to muškarac ili žena", napisao je Bill.

Njezino angažiranje za prava djece i žena razvilo se tijekom godina i po završetku fakulteta je odlučila raditi za Dječji obrambeni fond, dok je Bill Clinton ušao u politiku u Arkansasu.

Nakon odlaska u Washington 1974. gdje je radila u istražnom povjerenstvu o aferi Watergate, priključuje se Billu, koji je uskoro izabran za guvernera, a ona ulazi u veliku odvjetničku kancelariju u Little Rocku.

Chelsea, njihovo jedino dijete, rodila se 1980.

Pod pritiskom je Hillary Rodham konačno odustala od svog djevojačkog prezimena i postala Hillary Clinton, prva dama Arkansasa, a kasnije i Sjedinjenih Država nakon što je Bill izabran za predsjednika 1992.

Međutim, imidž da ona u stvari upravlja iz sjene, što su poticali republikanci, odudara od tradicionalne uloge prve dame koja se bavi humanitarnim radom. Njezino vatreno krštenje bila je reforma zdravstvenog sustava koja je propala 1994. Nakon tog neuspjeha posvećuje se pitanju žena, osobito u inozemstvu.

Ponižena zbog preljuba svog supruga, ona ga je ipak branila rukama i nogama kako ga ne bi smijenili nakon skandala s Monicom Lewinsky, a nakon toga su krenuli na bračnu terapiju.

Skandali

S približavanjem Billova odlaska iz Bijele kuće, Hillary je ušla u politiku i postala senatorica države New York. Ona je propustila predsjedničke izbora 2004., a na idućim predizborima 2008. Barack Obama, tadašnji protukandidat, kritizirao ju je zbog potpore ratu u Iraku.

Hillary Clinton je svoje iskustvo pretočila u slogan obećavši da će biti biti nova Željezna lady, ali su se Amerikanci odlučili za četrdesetogodišnjaka koji je bio utjelovljenje promjena.

Neočekivano je postala državna tajnica Baracka Obame za njegova prvog mandata. Kritičari ističu da je bila hiperaktivna, ali da nije ostvarila rezultate.

Republikanci je optužuju za nesposobnost nakon napada u Bengaziju u Libiji, u kojemu su ubijena četiri Amerikanca među kojima i veleposlanik.

Premda ju je u aferi s elektronskom poštom mimoišla optužnica, taj skandal je naštetio ugledu bračnog para Clinton, koji je mislio da je iznad zakona, i pridonio je padu njihove popularnosti.

Međutim, godine diplomacije učvrstile su njezin ugled državnice.

"Nijedan muškarac ni žena dosad nisu bili tako kvalificirani za dužnost američkog predsjednika kao što je to Hillary Clinton", rekao je u srijedu Barack Obama u govoru potpore na demokratskoj konvenciji. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene