Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Izjava predsjednika Mesića

Bilateralne probleme uklanjati miroljubivo

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik Republike Stjepan Mesić pozvao je na uklanjanje svih bilateralnih problema na miroljubiv način i primjenom međunarodnog prava te iskazao predanost suradnji zemalja regije na načelu ravnopravnosti poručivši kako postupak europskog ujedinjavanja neće biti dovršen bez svih država jugoistočne Europe.

'Republika Hrvatska prići će rješavanju svih otvorenih pitanja, bez obzira kojega karaktera ona bila, u dobroj vjeri najprije u bilateralnim pregovorima, a ako se u tome sklopu pokaže nemogućim postići rješenje, potražit će ga uz uključivanje međunarodnih institucija i isključivo temeljem primjene međunarodnoga prava', navodi se u pisanoj izjavi o stanju u jugoistočnoj Europi koja će biti upućena na razmatranje čelnicima zemalja regije i dostavljena predsjedateljici Europske unije - Švedskoj.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Srbijansko ministarstvo vanjskih poslova 'Mesićeva izjava šteti odnosima Srbije i Hrvatske' Slika nije dostupna Komentar Predsjednika RH Mesić: Kao i odlazak i najava povratka neprimjerena

U izjavi se potvrđuje i da Hrvatska neće koristiti otvorena pitanja, niti bilo koja druga sporna pitanja iz područja bilateralnih odnosa, za usporavanje procesa uključivanja u euroatlantske integracija bilo koje zemlje regije. Također, potvrđuje se predanost provedbi reformskih procesa u svrhu usvajanja europskih standarda.

Izjavu prenosimo u cijelosti:

'Potaknut tekućim kretanjima u regiji koja su, uz ostalo, obilježena postojanjem neriješenih bilateralnih pitanja; svjestan činjenice da su sve zemlje regije opredijeljene za ostvarivanje budućnosti pod zajedničkim europskim krovom, dakle u krilu europskih, odnosno euroatlantskih integracija; ponavljajući svoju čvrstu privrženost regionalnoj suradnji i uklanjanju svih prepreka na putu ostvarivanja te suradnje;

Predsjednik Republike Hrvatske izjavljuje:

- Republika Hrvatska nastavit će s jednakom odlučnošću, kao i do sada, provoditi reformske procese koje je potrebno uspješno dovršiti, kako bi se zemlja prilagodila europskim kriterijima i usvojila europske standarde.

- Republika Hrvatska smatra kako je konačni i krajnji cilj svih zemalja jugoistoka Europe uspostavljanje dobrih i svestranih odnosa na svim područjima, a na osnovi pune ravnopravnosti, suočavanja s prošlošću i privrženosti ciljevima, kriterijima i standardima Europske unije, te je i dalje spremna dati svoj doprinos ostvarivanju toga cilja.

- Republika Hrvatska smatra kako proces europskog ujedinjavanja neće biti uspješno završen tako dugo, dok se u okviru Europske unije ne nađu i sve države jugoistoka Europe, te potvrđuje kako daje punu potporu ulasku u Uniju, sukladno s tempom usvajanja potrebnih kriterija i standarda, svih zemalja regije.

- Republika Hrvatska će se u traženju rješenja svih otvorenih pitanja u odnosima sa zemljama regije strogo pridržavati načela Povelje Ujedinjenih naroda, opredijeljena za to da sve postojeće ili moguće sporove u međusobnim odnosima rješava isključivo na miroljubiv način.

- Republika Hrvatska prići će rješavanju svih otvorenih pitanja, bez obzira kojega karaktera ona bila, u dobroj vjeri najprije u bilateralnim pregovorima, a ako se u tome sklopu pokaže nemogućim doći do rješenja, potražit će ga uz uključivanje međunarodnih institucija i isključivo temeljem primjene međunarodnoga prava.

- Republika Hrvatska svečano se obvezuje da otvorena pitanja, niti bilo koja druga sporna pitanja iz područja bilateralnih odnosa, neće koristiti za usporavanje procesa uključivanja u euroatlantske integracija bilo koje zemlje regije.

Predsjednik Republike Hrvatske podastrijet će ovu izjavu na razmatranje čelnicima zemalja regije, a dostavit će je i Švedskoj kao zemlji koja predsjeda Europskom unijom.'(Hina)

Problem slovenske blokade hrvatskih pregovora riješit će se:

  • Popustit će Slovenci
  • Popustit ćemo mi
  • Kompromisom
  • Pritiskom iz EU

Ukupno glasova:

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene