Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Razlike u predsjedavanju

Josipović se neće svađati s Crkvom i Slovencima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
I predsjednika Mesića i Josipovića izabrala je ista politička opcija. No, čini se da Josipović već sada želi pokazati da između njih ipak postoji razlika i to u stilu kojim će voditi zemlju. Pred novim je predsjednikom pet godina, ali i velika očekivanja.

Dva pravnika, dva čovjeka iza kojih stoji ista lijeva politička opcija. Toliko isti, a ipak različiti. 'Treći hrvatski predsjednik ne smije biti kopija svojeg prethodnika već mora biti karakter i profil za sebe', kaže Zoran Milanović, šef SDP-a.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna 10 godina predsjedavanja 'Pretjerana ležernost Mesiću se obila o glavu' Slika nije dostupna 'Egzorcisti' u akciji Ivo Josipović dobio Mesićeve obrve

Pravnik Mesić češće je nastupao kao političar, a pravnik Josipović pak drži se prava i glazbe. Mesić je građane često uveseljavao, a svoje političke neistomišljenike vickastim nastupima nervirao. 'Zagorci bi rekli: 'Kao je već neriješeno nula nula zašto nije jedan jedan'. Sad se obistinila ona pjesma iz Drugog svjetkog rata ne bojte se štuka aviona nas i Rusa tristo milijuna', rekao je Mesić.

Sebe Josipović vidi kao nadogradnju na prethodnika. Stipe Mesić u posljednjih je 10 godina napravio šprancu za predsjednika koju Josipović ipak kani mijenjati. Za početak stilski, a onda možda i sadržajno.'Zaista visoko cijenim što je Mesić učinio u 10 godina i očekujem da ću učiniti više i da ću biti bolji tako bi želio da onaj koji dođe iza mene bude bolji u uspješniji od mene', rekao je Ivo Josipović.

Što Josipović neće raditi kao Mesić

Neke su ključne stvari koje Josipović neće raditi kao prethodnik. Deklariran kao agnostik Josipović ne planira sukobe s crkvom kakve je često imao njegov prethodnik. Neće se kaže miješati u unutarnje stvari susjedne BiH. Neće se svađati sa susjedima Slovencima. 'To znači dobre odnose sa susjedima i to znači rješenje brojnih problema koje imamo sa susjedima', kaže Josipović.

>> Mesić Josipovića upoznao s Uredom predsjednika

Vladi i ministrima kani se nametnuti jer ne želi da ga ignoriraju kao što se često događalo Mesiću. Neće, kaže, samo kritizirati već i nuditi rješenja. 'Može itekako okupljati stručnjake domaće i inozemne i objediniti ih svojim autoritetom i ponuditi vladi za razliku od Stjepana Mesića koji kritizira vladu tvrdeći da nije sljedila njegove vizije', tvrdi Andrija Hebrang iz HDZ-a. Josipović je često i sam isticao kako predsjednik treba istupiti onda kada ima nešto za reći i oko tema o kojima treba govoriti.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene