Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Nakon uhićenja mediji su izvijestili kako je akcija izvedena jer su postojale informacije da članovi skupine pripremaju akcije koje su planirali provesti oko novogodišnjih blagdana


Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine u četvrtak je odlučilo zatražiti jednomjesečni pritvor za osam od jedanest osoba uhićenih ranije ovog tjedna zbog sumnje da su podupirali terorističku organizaciju Islamsku državu (IS), a svima se na teret stavlja kazneno djelo organiziranja i pripadanja terorističkoj skupini.

Vezani članci Koronavirus u Sarajevu, ilustracija Sarajevo najveće žarište u Europi: "Bojimo se najgoreg scenarija, mi smo novi Bergamo" Sarajevo, lockdown Sablasne ulice Sarajeva: Više od tisuću zaraženih u BiH, 42 smrtna slučaja

Policija Federacije BiH je tijekom dana osobe uhićene u ponedjeljak u akciji pod kodnim nazivom "Rez" predala državnom tužiteljstvu koje vodi istragu o ovom slučaju.

Nakon saslušanja pritvor je zatražen za državljana BiH Kemala Murića (37) kojega mediji navode kao vođu skupine te za Elvira Muratovića (36) kao i za Semira Salkoviča (48) koji uz bosanskohercegovačko ima i državljanstvo Australije.

Ukoliko to Sud BiH odobri u pritvoru bi trebali ostati i državljani BiH Zulfo Alajbegović (36), Edin Tabaković (51), Darko Peco (30), Elvir Mašić (34) te Adis Kešan (20) koji je i državljanin Makedonije.
Ocjena je Tužiteljstva BiH kako je nužno da ova osmorica ostanu u pritvoru jer postoji opasnost da bi ostankom na slobodi mogli ometati istragu i utjecati na svjedoke kao i zbog toga da bi njihovo oslobađanja u ovom trenutku moglo izazvati uznemirenje javnosti.

Pritvor je zatražen i stoga jer je za kazneno djelo organiziranja i pripadanja terorističkoj skupini za koje ih se tereti predviđena kazna veća od deset godina zatvora.

Nakon uhićenja jedanaest od petnaest osoba protiv kojih se vodi istraga zbog sumnje na poticanje na terorizam i odlazak na strana ratišta mediji su izvijestili kako je akcija izvedena jer su postojale informacije da članovi skupine pripremaju akcije koje su planirali provesti oko novogodišnjih blagdana.
Ravnatelj Uprave policije federalnog MUP-a Dragan Lukač takve informacije nije mogao potvrditi.
"Što su oni radili i što su spremali pokazat će istraga Tužiteljstva BiH. Oni moraju reći za što terete ove osobe i što je bio njihov plan", kazao je Lukač uoči predaje osumnjičenika Tužiteljstvu BiH. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook