Šatori pod snijegom u Velikoj Kladuši (Foto: SOS team Kladuša, NNK i AYS)
Šatori pod snijegom u Velikoj Kladuši (Foto: SOS team Kladuša, NNK i AYS) Foto: SOS team Kladuša, NNK i AYS

U Bosni i Hercegovini je u utorak pao prvi snijeg. Osim u prometu, problemi zbog zime, leda i snijega prisutni su i u kampovima u kojima žive migranti.


Šatori pod snijegom, okruženi blatom, smrznuta voda i hladnoća - tako bi se mogli opisati prizori s fotografija iz Velike Kladuše. Kamp Trnovi nije izbjegao snijeg, a migranti su doslovce pod vedrim nebom.

Vezani članci Migranti Drama u susjedstvu: Migranti se sukobili kod granice, intervenirali specijalci, ima ranjenih Ilustracija Hrvatski državljanin optužen za pokušaj krijumčarenja migranata: 500 eura po osobi za mjesto u kamionu

"Ovo je Velika Kladuša, kamp Trnovi, prvi dan snijega u Bosni i Hercegovini. Oko 300 ljudi je ostalo živjeti na ovom mjestu. Lokalno stanovništvo i volonteri pomažu, ali jedina održiva pomoć je smjestiti ljude u ljudski i dostojanstven smještaj. U Kladuši ima praznih zgrada i hotela.

IOM i UNHCR, agencije su koje su do sada dobile više od 8 milijuna eura od Europske komisije kako bi pomogli migrantima u BiH. Ipak, ovo mjesto još uvijek postoji", napisali su iz udruge Are You Syrious? na svojem Facebooku. 

"Katastrofa" u Ključu

Ništa bolje niti u Ključu, općini na granici Federacije BiH i Republike Srpske. Crveni križ Općine Ključ na svojem je Facebooku objavio status s fotografijama migranata koji su prenoćili u vodi i blatu.

"Ovo više nije migrantska kriza, jednostavno, ovo prerasta u jednu nehumanu katastrofu. Nebriga i osuda na nehumane patnje ovih već napaćenih ljudi. Njih 64 su prenoćili doslovno u vodi. Na ovom mjestu je takav teren da se nema načina u ovakvim uvjetima pružiti ni minimalna zaštita ovim migrantima. Pokušali smo kontaktirati nadležne da se organizira jedan autobus za prijevoz, ali bezuspješno.

Crveni križ redovno izvještava o ovim i sličnim problemima, međutim, nemamo na pomolu nikakvog rješenja kako bi se riješila ova problematika. I pored naših maksimalnih napora da pomognemo migrantima, sve se svodi na lunch pakete i prvoj pomoći bolesnima, dok u drugim problemima ne uspijevamo, niti je u nadležnosti Crvenog križa. Ovo je zabilježeno u utorak ujutro u 7 sati, trenutno pada jaka kiša", napisali su na svojem Facebooku iz Crvenog križa Općine Ključ. 

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju