Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ubijen u Njemačkoj 1989.

BiH pokreće istragu o ubojstvu strica Ante Đapića

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Policija Federacije BiH od Njemačke je zatražila informacije o eventualnoj istrazi ubojstva hrvatskog emigranta Ante Đapića, strica istoimenog političara.

Uprava policije Federacije Bosne i Hercegovine zatražila je od njemačkih vlasti informacije o eventualnoj istrazi ubojstva političkog emigranta Ante Đapića, potvrdio je u petak za sarajevski 'Dnevni avaz' ravnatelj te uprave Dragan Lukač.

Pročitajte i ovo Uhićen ubojica - 1 Prijeti mu visoka kazna DORH podigao optužnicu protiv policajca koji je ubio studenticu u Osijeku Ilustracija Ostavljena djeca Tijelo nestalog dječaka (13) pronašli zakopano u napuštenom povrtnjaku: Prije smrti prebacio je novac s računa

Anto Đapić, hrvatski politički emigrant iz BiH koji je ubijen 1989. godine u Njemačkoj, stric je istoimenog hrvatskog političara i predsjednika Gradskog vijeća Osijeka.

>> VIDEO Viviane Reding konačno zadovoljna

Iako nekadašnji čelnik Hrvatske stranke prava (HSP) nije podnio nikakvu prijavu bosanskohercegovačkoj policiji zbog ubojstva njegova strica, ona je ipak poduzela korake koji bi mogli voditi rasvjetljavanju cijelog slučaja, a također se pokušava spriječiti da BiH dospije u situaciju u kojoj se našla Hrvatska zbog 'slučaja Perković'.

'Očekujemo od njemačke policije odgovor o detaljima tog slučaja i o tome vodi li se već istraga o Đapićevu ubojstvu kako bismo i mi mogli poduzeti određene mjere. Time želimo spriječiti da BiH dođe u poziciju u kojoj se nalazi Hrvatska u kontekstu rješavanja uhidbenog naloga za Josipa Perkovića', pojasnio je Lukač.

Anto Đapić ranije je iznio tvrdnje u hrvatskim medijima kako je njegovog strica u Njemačkoj likvidirala Služba državne sigurnosti (SDS) bivše SFRJ, a da je neposredni organizator bio ured te službe u Livnu u BiH.

Po njegovim riječima, njegov stric je nakon odlaska iz SFRJ u Njemačkoj dobio politički azil. Ubijen je u lipnju 1989. godine, a Đapić je izjavio kako je to bilo brutalna likvidacija, jer je pronađen u stanu ubijen čekićem i nožem. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene