Blagdan kardinala Alojzija Stepinca (Foto: Dnevnik.hr) - 2
Blagdan kardinala Alojzija Stepinca (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr

Zastupnica u Domu naroda parlamenta BiH Dušanka Majkić progasila je u četvrtak blaženog Alojzija Stepinca "osuđenim ratnim zločincem" ustvrdivši kako katolici u oružanim snagama BiH štujući njegov lik šire mržnju i vrijeđaju Srbe.


Majkić, koja je članica Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika, odnos prema kardinalu Stepincu problematizirala je na sjednici Doma naroda održanoj u Sarajevu nezadovoljna činjenicom da se njegov lik nalazi na naslovnici godišnjeg kalendara koji je priredila nacionalna uprava papinskih misijskih djela za BiH i koji je vojni ordinarijat podijelio katolicima koji su na službi u oružanim snagama te države.

Vezani članci Sudski čekić Potvrđena optužnica za ratnog člana Predsjedništva BiH i devet bošnjačkih dužnosnika zbog ratnih zločina Provjereno: Izborni zakon u BiH - 5 Ekipa Provjerenog istražila je u čemu je problem s izbornim zakonom u BiH: "Otvara se mogućnost dominacije jednog naroda nad drugim"

Majkić je postavljajući pitanje o tome doministru obrane Miji Krešiću kazala kako je to još jedan način da se u Ministarstvu obrane "širi mržnja prema Srbima i Republici Srpskoj".

Kardinala Stepinca opisala je kao osobu koja je bila suradnik Ante Pavelića te je zbog toga, po njezinoj interpretaciji, osuđen za ratne zločine, a dodala je i kako je sudjelovao u masovnom pokrštavanju Srba u NDH te je stoga neprihvatljivo da njegova fotografija bude na kalendaru koji se koristi u vojsci.

"Kalendar se distribuira po dubini po svim mjestima u kojima su predstavnici Hrvata, ali to moraju raditi i Srbi i prisiljeni su gledati u ovu sliku", kazala je Majkić te je zatražila da se takve fotografije uklone iz objekata koji koriste oružane snage.

Doministar Krešić odgovorio joj je da takve komentare smatra uvredom za svakog katolika.

"Teško je shvatiti kako slika, ikonografija blaženika ili svetaca koje je Katolička Crkva službeno priznala mogu biti uvredljive za bilo koga, a naročito kardinala Stepinca koji se tijekom svoga svećeničog života hrabro i odlučno zalagao za poštivanje svake osobe bez obzira na vjeru i narodnost", kazao je Krešić.

Zastupnici je poručio kako će moliti dragog Boga da svi, pa i ona, nauče poštivati slobodu vjere i uvjerenja svih osoba, no Majkić mu je uzvratila kako odgovorom nije zadovoljna te kako će Srbi u vojsci i Ministarstvu obrane BiH ubuduće pozorno motriti kakve su slike izvješene u prostorima u kojima oni borave.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju