Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kradu se više nego ikad

Evo kako zaštit bicikl od krađe!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kradu se iz šupa, sa stubišta, na ulicama. pred očima prolaznika. Bicikli su postali poželjno prijevozno sredstvo pa su i krađe u velikom porastu, pogotovo u proljeće. Donosimo savjete, kako nadmudriti lopova!?

"Ovo je treći bicikl koji sam kupio sad prije 2 mjeseca", rekao nam je Luka. Za njega je ovo treća sreća. Protiv lopova, ovaj će put pametnije. "Više ga ne ostavljam nigdje bez nadzora. Nigdje. Sad nisam ni ključanicu kupio jer očito da nema smisla - sve će presjeći", kaže ogorčeni Luka. Presjekli su dvaput i to dvostruku zaštitu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna pripazite! Donesen novi zakon, ali još je puno upitnika: Znate li da zbog ovoga možete platiti 1000 kuna kazne? Slika nije dostupna ZA SLOBODU IZBORA Povorka ponosa kotrlja se zagrebačkim ulicama: ''Jučerašnji događaji pokazali su koliko brzo sav ostvareni napredak može nestati''

Bicikli se kradu više nego ikad. 2011. bilo je više od 1.700 prijavljenih krađa. Prednjači Zagrebačko područje s 801. No svaki četvrti je pronađen. "Policija okreće bicikle. Zaustavi vas, okrene ga, provjeri je li ukraden. Pozivamo ljude da se ne bune zbog toga jer nekome je možda ukraden isti takav", kaže Tamina Širola iz udruge Moj bicikl.

Više cijene goriva povećale su i prodaju bicikla. Ali i postotak krađa. Prosječna cijena bicikla, prosječna je plaća. "Negdje 1.800 pa sve do 20, 30, 40 tisuća kuna!", pojašnjava Silvestar, voditelj bike shopa. Policija upozorava, kupujte kod ovlaštenog trgovca. Čuvajte račun. Kupite kvalitetne lance. Fotografirajte bicikl, zapišite model, marku i tvornički broj.

"Možete i nešto ugravirati, neku greškicu, trajnu naljepnicu da ga možete prepoznati, ali i olakšati nama policiji da povežemo otuđenu stvar s pravim vlasnikom", naglašava Marija Goatti Matijević, načelnica Odjela prevencije iz PUZ-a. Dva lanca jesu bolja od jednoga. No da ostavljanje bicikla na prometnim ulicama više nije sigurno, pokazao je i test magazina Provjereno. Namještenu krađu bicikla, umjesto reagiranja, pratili su samo pogledi.

S obzirom da osiguravajuće kuće ne prodaju police osiguranja bicikla od krađe, na vlasnicima je da se maksimalno pobrinu da njihovi bicikli ne završe u rukama lopova.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene