Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Sindikat biciklista sutra će održati dva 'antiping-pong' prosvjeda.


Prvi prosvjed održat će se ispred Gradskog poglavarstva u 17 sati, a drugi sat vremena kasnije, ispred Ministarstva unutarnjih poslova u 18 sati. Ove dvije lokacije biciklisti su izabrali upravo zbog 'ping-pong' efekta između te dvije institucije, koje samo prebacuju odgovornost za kažnjavanje biciklista.

Vezani članci Jadranka Matas Mještani bijesni: "Mi smo do neki dan imali normalnu opskrbu, poštu, djeca su mogla normalno na nastavu. Sada nam je to uskraćeno" Slika nije dostupna Prosvjednici u Ljubljani pokušali upasti u medijsku kuću, razbili staklo na vratima. Napadnut je i snimatelj

'Ovaj prosvjed nije kritična masa. Ovo je pravi pravcijati biciklističko-sindikalni prosvjed, a kakav bi to prosvjed bio bez zviždaljki i fućkaljki - ponesite ih', poručuju iz Sindikata biciklista na svojoj Facebook stranici. Biciklisti ističu da će od Poglavarstva do MUP-a doći individualno i pozivaju sve bicikiste da poštuju prometna pravila na svojoj ruti.

>> Zagrebački biciklisti: Policija nas vreba i naplaćuje 300 kn kazne!

'Ako na vašoj ruti postoji biciklistička staza - koristite ju. Kad staza prestaje, pređite na cestu ili gurajte bicikl. Ako nije označen prijelaz na cesti - siđite i gurajte. Ako staze uopće nema, vozite desnim rubom kolnika. Ako trebate pritisnuti gumb na semaforu - siđite s bicikla i pritisnite gumb. Ovaj teatar apsurda bit će zabavan i indikativan koliko je suludo očekivati poštovanje pravila bez da su za to stvoreni uvjeti', poručuju biciklisti.

'Sve se svodi na farbanje nepovezanih žutih crta'

Biciklisti na Facebooku poručuju i zašto prosvjeduju. 'Kampanje 'očistimo pločnike od biciklista' smo vidjeli. Kampanje 'zaštitimo bicikliste na kolniku' nismo. Nas bicikliste globe jer ne vozimo po pravilima, a mi to često ne možemo iako hoćemo. Poštovati pravila često znači ugrožavati svoj život isto kao što poštovati pravila često znači uništiti smislenost i užitak vožnje na biciklu. Bez adekvatne infrastrukture ili poštivanja pravila svih sudionika u prometu ne može se od nas očekivati da ih poštujemo', napisali su na Facebooku.

'Kad smo se žalili na situaciju, postalo je jasno da sve institucije peru ruke. Predstavnici Grada kažu da bicikliste globi MUP te da oni nisu odgovorni za to. Predstavnici MUPa kažu da samo provode zakon i da se žalimo Gradu na manjkavost infrastrukture. Grad već dulje vrijeme usprkos obećanjima nije izgradio niti jednu funkcionalnu stazu – sve se svodi na kozmetiku i farbanje nepovezanih žutih crta. MUP se slijepo drži zakona i ne želi uvidjeti da biciklisti nemaju alternative doli kršenja pravila', rekli su iz Sindikata biciklista.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju