Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Financijska kriza

'U ovakvim uvjetima podstanari su u bezizlaznoj situaciji'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Financijska kriza natjerala je mnoge da odustanu od kupnje svoje nekretnine, što pokazuje podatak o velikom broju neprodanih stanova u posljednjih nekoliko mjeseci. Ostati ili tek postati podstanar s druge strane nosi svoje probleme.

Odgovore na pitanja s kakvim se sve teškoćama susreću podstanari potražili smo u Udruzi stanara Hrvatske. Unajmiti prostor za život u Hrvatskoj je skupo, ugovori koji se i potpisuju s najmodavcem gube svrhu zbog dugotrajnosti sudskih postupaka, stanovi su upitne kvalitete, a neizvjesnost hoće li najmoprimac završiti na ulici, stalno je prisutna. Velik dio stanova u Hrvatskoj iznajmljuje se 'na crno', a razlog tomu je, prema riječima Stanka Trumbića, tajnika Udruge stanara Hrvatske, što najmodavci ne žele sklopiti ugovor budući da u tom slučaju moraju platiti porez.

Pročitajte i ovo U Makarskoj zaustavljena visoka gradnja - 1 Dizalice odlaze Dalmatinski betonski raj zabranjuje visoku gradnju: "Potražnja za stanovima je zaista velika" Ilustracija - Beč - 2 Društvena održivost Duh Crvenog Beča: Socijalno stanovanje nije samo za siromašne

Nezaključivanjem ugovora najmoprimci ostaju potpuno nezaštićeni. No, niti potpisivanje ugovora ne mora značiti rješenje problema, jer, kako objašnjavaju u Udruzi, ugovori o najmu zaključivali bi se kada bi imali svrhu. 'Naime, vi kod nas nemate pravnu zaštitu. U biti, de facto možete podnijeti tužbu protiv onoga tko vam ostane dužan i to ostaviti djeci u nasljedstvo kao pravni spor, tako da time ugovori gube svrhu', kažu u Udruzi te dodaju kako bi se pitanje iznajmljivanja stanova 'na crno' moglo prema njihovom mišljenju riješiti jedino rigoroznim kaznama. No, onda bi se, prema Trumbićevom stavu javio novi problem: 'Tada se može dogoditi da mnogi najmodavci ne žele iznajmljivati, a posljedica toga šteti podstanarima.'

>> Podstanar umirovljenike 'potjerao' u zatvor

>> 87 posto Hrvata ima vlastiti stan ili kuću

Iako je uobičajeno da uz dogovorenu cijenu najma stana podstanar plaća sve troškove režija, Trumbić napominje kako to ne treba biti tako. 'Najmoprimac mora paziti na to da najmodavac na njega ne prebaci sve troškove, počevši od cijene pričuve, čišćenja stubišta i slično. Dakle, što manje troškova i da nastoji ugovoriti što duži otkazni rok', odgovorio je Trumbić na pitanje na što bi najmoprimac kod potpisivanja ugovora trebao obratiti pozornost.

Visoka cijena najma

Kada uspoređujemo cijenu najma stana u Hrvatskoj s onom u zemljama Europske unije, one se ne razlikuju mnogo, no u Udruzi napominju kako je razlika veća ako se gleda odnos prosječnih primanja i prosječne cijene najamnine koju plaćaju stanari. 'Cijena najma stana u Hrvatskoj relativno je visoka u odnosu na primanja. Podstanari su velikim dijelom studenti i mladi ljudi koji nemaju velika primanja. Ako za jednu garsonijeru morate platiti gotovo 150 do 200 eura plus troškove režija, a primanja su vam oko 3.000 do 4.000 kuna, polovica prihoda odlazi vam na stanovanje', rekao je Trumbić.

Kada je u pitanju kvaliteta stanova koji se iznajmljuju, u Udruzi smatraju da se ona ne razlikuje previše od stana do stana, već da prilikom unajmljivanja novog životnog prostora treba više paziti na lokaciju na kojoj se on nalazi. 'Nije svejedno imate li iznajmljenu sobu ili stan u centru grada i tu radite ili na nekoj lokaciji s koje do radnog mjesta morate prijeći dug put. Velika je razlika, ne u kvaliteti, uglavnom su to gotovo podjednaki stanovi, ali razlika je u lokaciji', kaže Trumbić te dodaje kako se to u Hrvatskoj još ne cijeni dovoljno kada treba naplatiti ili platiti stan.

U uvjetima teške ekonomske situacije u kojima se trenutačno nalazi Hrvatska, za osobe koje žele kupiti stan i riješiti se okova podstanarske neizvjesnosti u Udruzi nisu optimistični. 'Situacija podstanara je bez izlaza u ovakvim uvjetima teške ekonomske situacije. Postoji kategorija socijalnih stanova, međutim Zagreb, koji je relativno bogat u odnosu na druge hrvatske gradove, ima možda do 150 socijalnih stanova, a na natječaj se javi oko 15.000 ljudi, tako da je situacija za podstanare veoma teška', zaključio je Trumbić. Udruga stanara nalazi se na Trgu bana Josipa Jelačića 15, a za upite su dostupni srijedom od 17 do 19 sati.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene