Od srijede je na snazi zabrana kretanja. Plan je da potraje do 8. siječnja i da se dalje ne produžuje, poručio je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović na sjednici Vlade.

Galerija


Na snazi je zabrana kretanja koja bi trebala trajati do 8. siječnja. Do srijede popodne pristiglo je više od 100.000 zahtjeva, a odobreno ih je 45%.

Između županija je oko 200 punktova, a na njima propusnice provjerava oko 800 policijskih službenika.

Kako to izgleda na terenu, otkrio je pomoćnik načelnika Uprave policije Dragan Tokić.

Neki se pokušali prošvercati

Kako navodi, bilo je i onih koji su pokušali provući se pored policije bez propusnice. "Od ponoći do 15 sati je evidentirano 278 osoba koje nisu imale propusnice za napuštanje županije i oni su vraćeni u mjesta prebivališta", kazao je Tokić.

Dodaje da su svi oni imali razlog zbog kojeg su smatrali da bi trebali nastaviti putovanje.

"Ima više razloga, jedan od njih je da su mislili kako se odluka primjenjuje od noćas u ponoć, nisu znali da trebaju imati propusnicu, iskrsnuli su im izvanredni slučajevi koje nisu mogli planirati ili predvidjeti i slično", rekao je Tokić.

Policajci provjeravaju e-propusnice
Pomoćnik načelnika Uprave policije Dragan Tokić (Foto: Vijesti Nove TV u 17)

Kaže da je QR kod na propusnici iznimno bitan. "QR kod je bitan jer skeniranjem propusnice policajac dobiva sve podatke o osobi, valjanost propusnice, razlog izdavanja propusnice, odredište i osobu koja je propusnicu izdala", objasnio je Tokić.

Navodi da se punktovi koji su od noćas na snazi neće mijenjati.

"Punktove smo odredili na prometnicama koje povezuju jednu i više županija. Nećemo ih mijenjati, ako se ukaže potreba, odredit ćemo i dodatni broj punktova", kazao je Tokić.

Telefon zvonio više od 50.000 puta

U call centru telefon je samo jučer zazvonio više od 50.000 puta. Na mailove i pozive odgovara oko 130 ljudi. No stignu odraditi tek 40% posla.

„Pokušavamo naći dodatnu radnu snagu, ali to je vrlo diskutabilno obzirom na kratke rokove“, kaže Bernard Gršić iz Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva.

Planiranja nema više na autobusnom kolodvoru u Zagrebu. Blagdansko je vrijeme, a on nikad prazniji. Putuje više paketa - nego ljudi.

„Zbog propusnica nema mrdanja iz županije! Onda je ovo neki način da budem u kontaktu sa svojima, jedino tako kroz mali paketić!“, kaže Emilija iz Zagreba.

Ovaj prosinac ostvarit će tek 25% prošlogodišnjeg prometa.

"Imamo jako puno otkazivanja. Sve do 8. siječnja za Zadar i Dubrovnik nemamo nikakvih linija, nijednu u danu. Za Split voze dvije linije do 8. siječnja, Istra i Slavonija su reducirane dosta“, kaže Luka Grabušić, voditelj zagrebačkog Autobusnog kolodvora.
 

Policija na punktovima diljem Hrvatske provjerava propusnice Bez propusnice više nikamo: Policija od jutra provjerava vozače i putnike, uhvatili i neke koji su trebali biti u – samoizolaciji

Berislav Saraja i Dino Goleš Kaos i gužve na Autobusnom, putnici se borili za kartu kako bi napustili Zagreb: "Vozači neće moći pustiti one bez propusnice"

Vijesti gledajte svakog dana na Novoj TV, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste vijesti? Pogledajte ih besplatno na novatv.hr