Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Vanjska tvrtka

Bez natječaja: Hrvatska pošta dala milijunski posao tvrtki s dvoje zaposlenih

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatska pošta prije nekoliko je mjeseci sklopila višemilijunski ugovor s tvrtkom H T Z d.o.o. iz Zagreba. Tvrde da se radi o logističkim poslovima za koje postupak javne nabave nije obavezan.

Mimo Zakona o javnoj nabavi Hrvatska pošta je prije nekoliko mjeseci sklopila višemilijunski ugovor s tvrtkom H T Z d.o.o. iz Zagreba. Iako su na poslovima prijevoza i sortiranja pošiljaka u HP-u zaposlene 4472 osobe, tvrtka H T Z d.o.o prema ugovoru obavlja poslove prijevoza pošiljaka, uglavnom između sortirnica u Zagrebu, Splitu, Osijeku i Rijeci.

Pročitajte i ovo Kako napisati motivacijsko pismo, ilustracija ovo morate znati Kako napisati motivacijsko pismo? Jednu stvar nikako ne smijete napraviti McDonald's Nude više poslova McDonald’s traži desetke radnika diljem Hrvatske: Objavili iznose plaća i nagrada

Hrvatska je pošta, kako piše Jutarnji list, poslala poziv izravno na adrese četiri potencijalna kandidata i, kako tvrde, izabrala najjeftiniju pristiglu ponudu, ali njezin iznos ne otkrivaju. Priznaju da je ovogodišnji ugovor zapravo obnova starog ugovora koji je prvi put sklopljen 2016. godine, također mimo Zakona o javnoj nabavi.

No iz HP-a poručuju da se radi o predmetu koji je izuzet primjene Zakona o javnoj nabavi.

"I to sukladno Direktivi 2014/25/EU i mišljenju Ministarstva gospodarstva, odnosno Uprava za sustav javne nabave od 27. lipnja 2016.", poručili su iz HP-a, no, kako piše Jutarnji, HP je mišljenje Ministarstva tražila u vrijeme kad je na snazi bio stari zakon, a navode i da su u ovoj državnoj tvrtki preslobodno protumačili legislativu koja im je omogućila zaobilaženje javne nabave.

U Zakonu naime stoji da logističke usluge mogu biti izuzete od javne nabave, ali u HP-u su zaboravili napomenuti da se članak odnosi na isključivo na "javne naručitelje", dok je HP u posebnoj skupini "sektorskih naručitelja", a za njih su izuzeća propisana drugim člankom u kojem je izuzeće puno strože definirano.

Inače, zanimljivo je da je Hrvatska pošta u posljednjih pola godine zaposlila 450 dodatnih radnika upravo na poslovima prijevoza i pakiranja. Također, sklapanje višemilijunskog ugovora s vanjskom tvrtkom događalo se paralelno s nabavom novih osobnih i dostavnih vozila. Iz HP-a su poručili da će i ubuduće obnavljati vozni park i u skladu s potrebom koristiti usluge podizvršitelja.

Kako piše Jutarnji, tvrtka kojoj je Pošta dala posao bez natječaja ima dva zaposlena, a vrijednost posla ugovorenog za prošlu godinu bila je 5,5 milijuna kuna. Na toliko se otprilike procjenjuje i ugovor za ovu godinu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene