S omjerom jedan radnik - jedan umirovljenik hrvatski je mirovinski sustav neodrživ. Državne će se financije rasteretiti kad se mirovine počnu isplaćivati i iz drugog mirovinskog stupa. 2019. godine kreće isplata prvih tzv. mješovitih mirovina. No, kako stvari sada stoje te će mirovine biti značajno manje, jer se na njih ne odnosi državni dodatak od 27 posto kojeg imaju sadašnji umirovljenici. Najviše su pogođene žene rođene 1962. godine koje će 2019. imati pravo na prijevremenu mirovinu.


Medicinska sestra Nevenka Sudarić rođena je 1962. godine. Iako o mirovini još ne razmišlja, već sad joj zadaje glavobolju. Nevenkina generacija prva odlazi u tzv. mješovitu mirovinu - iz prvog i drugog stupa. Prema svim projekcijama te će mirovine biti značajno niže u odnosu na mirovine koje se danas isplaćuju - samo iz prvoga stupa.

Vezani članci Slika nije dostupna 'Sadašnji mirovinski sustav je začuđujuće otporan i državni proračun neće eksplodirati. Ali...' Slika nije dostupna MRSIĆ PREDSTAVIO REFORMU: Od 1. siječnja novosti su...

"To je znatno manji iznos, pogotovo kad ste u mirovini, kad su vam manje mogućnosti zarade. Onda to puno znači, za umirovljenike pogotovo, kad ste sami i ovisite o toj mirovini", ističe Nevenka.

Nevenkina kolgica Verica Voloder starija je samo godinu dana. Ona će u mirovinu po starom. Uz dodatak države od 27 posto njezina bi mirovina mogla biti za petinu veća od Nevenkine.

"Moram priznati, kad sam ja odabrala da ću biti samo u prvom stupu nisam o tome tada tako razmišljala, da će to zapravo biti isplativo. Izgleda da se meni posrećilo", kaže gđa. Voloder. 

U ovom je trenutku 1.232.897 umirovljenika i 1.452.052 radnika. Što znači da na jednog umirovljenika Hrvatska ima 1,18 radnika. Prosječna mirovina s 40 i više godina staža iznosi 3436 kuna. Takav je sustav za državu financijski neodrživ. Kad krene isplata mirovina iz drugog mirovinskog stupa država će se rasteretiti. No, prvi umirovljenici će skupo platiti mirovinsku reformu.

"Konkretno, problem ove generacije 1962. godišta je da su relativno malo izdvajali u drugi stup da bi ta mirovina uspjela dostići taj dodatak od 27 posto koju nosi mirovina iz prvog stupa", pojasnio je Dražen Novaković s Ekonomskog fakulteta u Osijeku.

Iako svi izračuni govore drugačije, ministar rada i mirovinskog sustava Tomislav Ćorić  tvrdi da dvostupanjske mirovine neće biti manje.

"Ono što želim poručiti hrvatskoj javnosti je da ni jedna osoba koja odlazi u mirovinu nakon 2019. godine neće biti zakinuta. Dakle, njihove mirovine neće biti umanjene u odnosu na mirovine trenutnih umirovljenika", obećao je Ćorić.

Za to su obećanje ipak potrebne određene zakonske izmjene - koje ministar Ćorić i najavljuje. A sestra Nevenka s početka priče u mirovinu ne planira dok god je - zdravlje služi.