Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Bez izjava za medije

Izdvajanje HZZO iz riznice: Sastanak završio bez dogovora

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na sastanku u četvrtak u Ministarstvu financija nije postignut dogovor u vezi izdvajanja Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO) iz državne riznice, a neslužbeno se doznaje da se razgovori nastavljaju.

Nakon više od dva sata razgovora dvaju potpredsjednika Vlade, Branka Grčića i Milanke Opačić, s ministrima financija Borisom Lalovcem i zdravlja Sinišom Vargom očigledno nije postignut dogovor o tome hoće li HZZO od 1. siječnja izaći iz riznice jer se okupljenim novinarima nije obratio nitko od sudionika, već im je posredno prenesena informacija da neće biti izjava za javnost i da će se razgovori nastaviti.

Pročitajte i ovo Zdravstvo u Hrvatskoj - 3 Problemi u zdravstvu Pobuna zbog rasta cijena: ''HZZO djeluje po logici koju mi uopće ne razumijemo'' Slika nije dostupna Bez podrške SDP o proračunu: 'Prijedlog je udar na najsiromašnije'

Ministar zdravlja Siniša Varga  u srijedu navečer je najavio da bi na sastanku trebala biti donesena konačna odluka o tom pitanju te je poručio da ne kani mijenjati Zakon o obveznom zdravstvenom osiguranju, koji određuje da HZZO izlazi iz riznice 1. siječnja.

PLAĆE Lalovcu nije jasno o čemu Mornar priča

Varga je rezolutno rekao kako očekuje da na sastanku 'jednom za svagda raščistimo što znači primjena zakona koji vrijedi od 1. srpnja i izlazak iz riznice 1. siječnja 2015.', te poručio kako osobno ne kani mijenjati zakon za koji smatra da je dobar i mjeru koja je dobra.

HZZO u državnom proračunu sudjeluje s oko 22 milijarde kuna.

Kako pišu mediji, tu ideju ne prihvaćaju neki Vargini kolege iz Vlade. Lalovac uoči skorog rebalansa državnog proračuna traži dodatne uštede u zdravstvu prije nego se HZZO izdvoji iz riznice, a prva potpredsjednica Vlade Vesna Pusić izjavila je novinarima kako 'trenutno nije realno očekivati izdvajanje HZZO-a iz državne riznice'.

Glasnogovornik Ministarstva zdravlja Josip Jagić rekao je da Lalovac nije precizirao koliko i na čemu bi zdravstvo trebalo uštedjeti, no na sastanku koji je u Ministarstvu financija održan proteklih dana spominjana je i mogućnost odgode izlaska HZZO-a iz riznice. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene