Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Rebalans u nastajanju

PLAĆE Lalovcu nije jasno o čemu Mornar priča

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Boris Lalovac napominje i da mu nije posve jasna izjava ministra obrazovanja Vedrana Mornara, da mu nedostaje sredstava za plaće. Manjak na poziciji za plaće pokušat će se nadoknaditi iz drugih izvora, kaže Lalovac.

Rebalans proračuna trebao bi biti definiran ovoga tjedna, tijekom kojeg bi trebale završiti konzultacije s ministrima, potpredsjednicima Vlade i premijerom, rekao je danas ministar financija Boris Lalovac.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Ministar na mukama Lalovac ljut: Umjesto 7, uspjelo se uštedjeti tek 2 milijarde kuna! Slika nije dostupna Rebalans proračuna Evo gdje Lalovac vidi prostor za rezove

'Još danas i sutra razgovarat ću s ministrima, a onda i s premijerom tako da će javnost o rebalansu biti obaviještena početkom sljedećeg tjedna', izjavio je Lalovac novinarima nakon skupa udruge Hrvatskih izvoznika o perspektivama izvoza u 2015. godini.

Na pitanje kako se moglo dopustiti da se u proračunu ne isplaniraju sredstva za plaće prosvjetnih djelatnika i policije za prosinac, odgovorio je da je 'svaki ministar odgovoran za svoje limite'. Dodao je kako vjerojatno nisu ostvarene 'određene uštede' pa će se u sljedećoj godini ponovno morati otvoriti pitanje ušteda na rashodnoj strani proračuna.

Istaknuo je da će sve plaće i mirovine biti isplaćene do kraja godine i da će se manjak na poziciji za plaće pokušati nadoknaditi iz drugih izvora.

Evo gdje Lalovac vidi prostor za rezove

Lalovac napominje i da je tako govorio i prije dva tjedna te mu stoga nije posve jasna izjava ministra obrazovanja, znanosti i sporta Vedrana Mornara, da mu nedostaje sredstava za plaće.

Upitan za stav o izlasku zdravstva iz državne riznice, Lalovac je kazao da će danas i sutra o tome razgovarati s potpredsjednicima Vlade te da želi jasnu sliku o učinku te mjere na zdravstvo i proračun, odnosno kako će utjecati na proračunski deficit i koji su rizici izdvajanja 20 milijardi kuna u poslovnu banku.

Kaže da osobno nema ništa protiv izdvajanja, ako se pokaže da je to strukturna reforma, ali da tehničko izdvajanje iz riznice to nije.

'Mora se znati efekt na proračun', rekao je Lalovac, najavljujući nastavak razgovora s ministrom zdravlja Sinišom Vargom.

Na pitanje kad će država izdati novu obveznicu, najavio je da će se vrlo brzo znati ide li se na domaće ili strano tržište s novim izdanjem, te da će svakako biti uključeni hrvatski građani.

Odgovarajući na pitanje mogu li građani veće plaće očekivati već u prosincu, Lalovac je rekao da to ovisi o rebalansu te da bi tako moglo biti ako proračun dobije zeleno svjetlo užeg kabineta Vlade. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene