Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Bet Israel: Na pogrebu Dinka Šakića učinjeno više prekršajnih djela

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Židovska vjerska zajednica Bet Israel drži da je na pogrebu zapovjednika logora Jasenovac Dinka Šakića učinjeno više prekršajnih djela te je pozvala sve nadležne institucije da postupe prema hrvatskom Kaznenom zakonu koji zabranjuje propagiranje totalitarističkih režima, posebice nacističkog i ustaškog.

"Pogreb zapovjednika logora Jasenovac Dinka Šakića u ustaškoj uniformi kao i govor patera Vjekoslava Lasića u kojem je istaknuto da je 'NDH temelj današnje Domovine Hrvatske' ponukao nas je da javnosti i hrvatskoj Vladi skrenemo pažnju da je sprovod javno okupljanje a na tom pogrebu učinjeno je više prekršajnih djela", navodi se u današnjem priopćenju glasnogovornice i potpredsjednice Židovske vjerske zajednice Bet Israel Jasminke Domaš.

Pročitajte i ovo Lijesovi Mnogi vjerni tradiciji U Hrvatskoj je osim života skupa i smrt: Sve veći troškovi pogreba prisiljavaju ljude za traženjem alternativnih rješenja Groblje sumanute cijene Smrt je skupa! Zbog visokih cijena pogreba kremiranje postaje sve popularnije

"Sramotni događaji na pogrebu Dinka Šakića u Zagrebu najdublja su povreda pijeteta svih žrtava zločinačkog ustaškog režima ali i povreda ugleda Republike Hrvatske", drži Zajednica.

Jučer se hrvatskom predsjedniku Stjepanu Mesiću pismom obratio i direktor Centra Simon Wiesenthal iz Jeruzalema, Efraim Zuroff, izražavajući ogorčenost načinom na koji je organiziran pokop nekadašnjeg zapovjednika logora Jasenovac, Dinka Šakića, i riječima svećenika izrečenima tom prilikom.

Dinko Šakić, zapovjednik ustaškog logora u Jasenovcu osuđen na 20 godina zatvora, umro je 20. srpnja nakon duge i teške bolesti u 87. godini u zagrebačkoj Kliničkoj bolnici Dubrava. Ustaški časnik kaznu je služio u Lepoglavi, no zbog lošeg zdravlja kasnije je boravio u zatvorskoj bolnici u Zagrebu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene