\'\'Sve za tvoje srce\'\'
\'\'Sve za tvoje srce\'\'

Zaklada ''Hrvatska kuća srca'' u suradnji sa Studentskom udrugom StEPP i Gradskim uredom za zdravstvo u sklopu javno-zdravstvene akcije ''Sve za tvoje srce'' i povodom Dana Grada Zagreba organizira na Cvjetnom trgu u nedjelju, 9. lipnja, od 10 do 13 sati za građane besplatnu procjenu kardiovaskularnog rizika koja obuhvaća mjerenje kolesterola i krvnog tlaka, zatim edukaciju o kardipulmonalnom oživljavanju te edukaciju o postupku prve pomoći kod opstrukcije dišnog puta (Heimlichov hvat).


„Kardiovaskularne bolesti uzrok su 17,5 milijuna smrti u svijetu godišnje, a procjenjuje se da će do 2030. godine biti uzrokom 23 milijuna smrti. U Hrvatskoj su također na vrhu ljestvice smrtnosti, a od njih je 2017. godine umrlo 23 504 osoba, što čini 44 % ukupno umrlih. Sagledavajući ove brojke mo-žemo zaključiti kako svake godine zbog kardiovaskularnih bolesti nestane jedan grad u Hrvatskoj prosječne veličine Solina, Kutine ili Sinja. Iz svih navedenih razloga moramo što više ulagati u prevenciju i građane educirati o važnosti pravovremenih kontrola te zdrave mediteranske prehrane i redovite tjelovježbe“, istaknuo je akademik Davor Miličić, upravitelj Zaklade „Hrvatska kuća srca“.

Vezani članci Laboratorij Roditelji, oprez! Najavljena velika novost na sistematskim pregledima djece za upis u osnovnu školu Slika nije dostupna Ubojica broj jedan: Bolest koju ima 37 posto Hrvata, a sve se više pojavljuje i kod djece

Javno-zdravstvena akcija „Sve za tvoje srce“ ima dva cilja – educirati građane kako sami mogu svojim ponašanjem i navikama prevenirati kardiovaskularne bolesti, što podrazumijeva prestanak pušenja, smanjeni unos soli, pridržavanje umjerene prehrane kroz više manjih obroka dnevno, svakodnevna tjelesna rekreacija u vidu šetnje te redovite kontrole – drugi pak cilj je educirati građane kako da nekome drugome spase život. Zahvaljujući projektu „Oživi me“ i ususret velikim vrućinama i povećanom riziku od srčanog zastoja, građani će moći na lutkama naučiti cjeloviti postupka oživljavanja.

„Gradski ured za zdravstvo Grada Zagreba u suradnji sa Zakladom provodi akciju «Oživi me» još od 2014. godine. Zahvaljujući brojnim edukacijama preko 4.000 osoba naučilo je postupke oživljavanja, no smatramo kako to i dalje nije dovoljno. Naša zajednička misija je edukaciju o oživljavanju uvrstiti u obvezni obrazovni program kako bi što više građana nestručnjaka savladalo vještinu oživljavanja i bilo u mogućnosti spasiti nečiji život kada se za time ukaže potreba“, istaknula je Ivana Portolan Pajić, dr.med., članica Upravnog odbora Zaklade „Hrvatska kuća srca“ i zamjenica pročelnika Grads-kog ureda za zdravstvo Grada Zagreba.


 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju