Ministar zdravstva Vili Beroš u petak je potvrdio da je poslana inspekcija u KB Dubrava nakon anonimnih prijava o nizu nepravilnosti na Klinici za kirurgiju, te poručio da mu je zadaća vratiti značaj i važnost toj bolnici.


"Informiran sam o anonimnom dopisu vezano uz funkcioniranje KB Dubrava, čuo sam se s ravnateljem i zdravstveno-inspekcijski nadzor je poslan u bolnicu", izjavio je Beroš na konferenciji za medije ispred Ministarstva.

Inspekcija je poslana nakon prijave, potpisane s "Kirurzi KB Dubrava" koja govori o lošem vođenju pojedinih odjela, nezakonitom deficitu osoblja kao i dotrajaloj i neadekvatnoj opremi te neetičkom i seksističkom ponašanju pojedinih liječnika.

Ministarstvo zdravstva s tim u vezi dopis je od DORH-a primilo 11. listopada 2022., no inspekcija je poslana tek u ožujku.

"Zdravstvena inspekcija je samostalna i ja nad njom nemam ingerenciju i ne određujem njihove prioritete rada", rekao je ministar te dodao da su u međuvremeni imali 34 hitna nadzora koji se odnose na brojne disfunkcionalnosti u sustavu.

"Prema preliminarnim informacijama, ravnatelj KB Dubrava Ivica Lukšić me izvijestio da nije riječ o velikim propustima, no i KB Dubrava će se s tim u vezi obratiti javnosti, a ja čekam i inspekcijski nadzor", rekao je Vili Beroš.

Vili Beroš i Branko Bačić Beroš i Bačić u obišli bolnice u obnovi: "Smanjenje broja kreveta za vrijeme obnove neće biti"

Vili Beroš Najčešći novodijagnosticirani rak: Beroš najavio nove izmjene oko odaziva

Ravnatelj Lukšić rekao je Hini da je riječ o anonimnim prijavama, zaprimljenima u lipnju i listopadu 2022., te da unutarnja kontrola u bolnici nijedan od navoda nije potvrdila.

Predsjednik Upravnog vijeća KB Dubrava Silvio Bašić rekao je da su očito narušeni međuljudski odnosi u toj bolnici, a ministar je istaknuo odljev kadrova dok je ta bolnica bila primarni respiratorno-intenzivistički centar za najteže covid bolesnike.

"Moj je zadatak vratiti značaj i važnost KB-u Dubrava, ojačati je kadrovski, materijalno i tehnički", poručio je.

Beroš je potvrdio i da je do promjena na čelu Upravnog vijeća KBC-a Split došlo nakon inspekcijskog nadzora koji je u toj bolnici utvrdio brojne propuste u organizaciji rada.

Naime, Vlada je nedavno smijenila Jugoslava Bagatina s mjesta predsjednika Upravnog vijeća KBC Split, a novim predsjednikom imenovan je Mate Petričević, pročelnik Zavoda za kardiokirurgiju.

"Ukoliko se u nekoj zdravstvenoj ustanovi događa niz propusta, moja je zadaća intervenirati i unaprijediti funkcioniranje", rekao je Beroš o promjenama u KBC-u Split.

Vili Beroš KBC Dubrava (Foto: Zeljko Puhovski/Cropix)

Inspekciji je nalaz uz ostalo utvrdio da je 13 liječnika KBC-a Split u proteklih godinu dana radilo u privatnim ustanovama u radno vrijeme, da je 11 liječnika radilo u privatnim ustanovama bez odobrenja poslodavca, a troje ih nije bilo na radnom mjestu na klinikama za kirurgiju i anesteziologiju.

Na čelo UV-a KBC Split imenovan je dr. Petričević koji je u godinu je dana, nakon prelaska s Rebra, riješio listu čekanja na splitskoj kardiokirurgiji, gdje su se prethodno nagomilali problemi.

"Vidljivo je da možemo postići poboljšanje u funkcioniranju i to nam je zadatak", istaknuo je ministar.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju