Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Gošća Dnevnika Nove TV

Bernardica Juretić Rožman o statusu na Facebooku koji je podigao prašinu: 'Ja često zaboravim da sam 'političar''

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Gošća Dnevnika Nove TV bila je tehnička ministrica socijalne politike i mladih Bernardica Juretić Rožman.

Ministrica socijalne politike i mladih Bernardica Juretić gostovala je u Dnevniku Nove TV.

Vaše je ime pred Povjerenstvom za odlučivanje o sukobu interesa, zatražili su dokumentaciju - jeste li potpisivanjem ugovora s centrima koji se bave liječenjem ovisnika pogodovali Zajednici Susret koju ste i sami osnovali?

Koliko znam, nisam jer zajednica Susret ima ugovor s ministarstvom, tada je to bilo rada i socijalne skrbi i kasnije zdravstva i socijalne skrbi, sada ministarstvo socijalne politike i mladih od 2000. godine, znači 16 godina. Mojim dolaskom na čelo ministarstva, do tada sam bila ravnateljica doma za ovisnike Susret, gdje sam dala ostavku, imenovana je nova v.d. ravnateljica, i službe ministarstva koje se bave ugovaranjem su mi predložili… Naime, ja sama nisam ni znala da bi trebalo mijenjati ugovor, ali je logično, budući da sam ja ministrica a i potpisnica na tadašnjem ugovoru udruge za ovisnike Susret koji je bio potpisan s prethodnom ministricom, onda je bilo logično da se izmjeni ugovor, odnosno da potpisnik s druge strane bude ravnateljica koja je tada imenovana, a budući da sam igrom slučaja ja bila ministrica s ove strane, onda sam ja morala potpisati taj ugovor tako da ja ne vidim nikakav sukob interesa.

Morali ste osobno vi potpisati, niste se možda mogli izuzeti?

Nažalost ne, jer sam skoro dva mjeseca bila jedina potpisnica u ministarstvu, a ugovor je trebalo potpisati, jer ono što je specifično za ustanove, tzv. privatnog karaktera, da oni rade fakturu. Znači, ono što se provlači kroz medije da zajednica Susret dobiva ugovor za 102 korisnika, zajednica Susret ima ugovor za 102 korisnika, ali se fakturira na temelju rješenja centara za socijalnu skrb. Znači svaki mjesec se dobije onoliko koliko je posla odrađeno. Ako je bilo 40 korisnika, dobije se novac za 40 korisnika.

Je li Povjerenstvo tražilo kakvu dokumentaciju od Vas?

Ja za sada ne znam. Prošli tjedan sam bila tri dana na Kvarneru u obilasku ustanova, danas sam po Zagorju. Do mene nije došao ni jedan glas, niti iz ministarstva mi nitko nije rekao, ali ako budu tražili nema nikakvog problema. Dapače, to su javni dokumenti.

Ministrice, nakon što je otkriven ovaj slučaj, napisali ste status na Facebook profilu. 'Sada je popularan sukob interesa, pa se trenutno pokušava ispitati da li sam ja kao ministrica u sukobu interesa jer imam potpisan ugovor sa Zajednicom Susret. Naravno, neka 'dobra duša' iz kuće je taj ugovor proslijedila 'zainteresiranoj javnosti', vjerojatno ne razmišljajući da se na koncu sve sazna i da se za to dobiva otkaz'. Možete li pojasniti ovo s otkazom? Je li ta osoba dobila otkaz?

Ne. Zašto sam napisala status, ja imam privatno Facebook stranicu na kojoj sam vrlo rijetko, ali kako je postalo popularno tih dana strahovito se zanimati za moj potencijalni sukob interesa, što ja osobno smatram da se ne radi o sukobu interesa, nego se radi o Bernardici Juretić koja vjerojatno nekome smeta i na mjestu ministrice ili se netko boji da bi možda bila ministrica i u sljedećem sazivu Vlade, pa onda treba automatski diskreditirati kredibilitet. Bila su mi, oprostite na izrazu, glupa pitanja o zajednici Susret, jer zajednica Susret postoji 26 godina i ako se ne zna ništa o zajednici Susret, onda bez uvrede, mislim stvarno da mi Hrvati jako malo pamtimo. Onda sam se obratila, čisto sam stavila status na Face, onako, jedno moje privatno razmišljanje. To što se tiče samog otkaza, naime, to je kazneno djelo iznošenje dokumenata. Nisam ja nikome zaprijetila – dobit ćeš otkaz, ali se sve sazna, u laži su kratke noge, što bi se reklo. Činjenica je da ne samo iz mog ministarstva, nego i svih drugih izlazi hrpa dokumenata van. Mislim da se to ne bi smjelo raditi na taj način. Ali, svatko tko radi treba snositi odgovornost. Ukoliko bude nekakvih… meni ne pada na pamet sada nekoga kazneno goniti, ali ako bi bilo razloga i za to, netko drugi će se time baviti.

Ali treba paziti i na to što se piše, je li tako?

To je istina. Naime, ja često zaboravim da sam ja 'političar', jer ja nisam političar, nisam ni u jednoj stranci i ne osjećam se kao političar. Osjećam se kao osoba prva među jednakima, dakle, ministrica koja treba biti u službi drugima, a ne drugi u službi meni. Ali činjenica je da treba vagati riječi i čita se između redaka, to se slažem.

Možete li pojasniti ovu svoju izjavu: 'Trenutno su otvorene samo dvije terapijske zajednice i to u Cisti Velikoj i Ivanovcu kod Okučana. Ako Bog da da bude više korisnika, otvorit će se i Paučje i Čiovo.' Možete li pojasniti ovu izjavu? Odjeknulo je u javnosti 'ako Bog da da bude više korisnika'.

Može zvučati, kad se tako slučaj čita, zvuči nespretno. Naime, moja misao je bila – budući da nije smanjen značajno broj ovisnika u registru, a smanjen ih je broj u terapijskim zajednicama, u tom kontekstu sam htjela napisati – ako Bog da da bude više zainteresiranih koji će doći u terapijske zajednice, pa da se otvore i one koje su zatvorene. Jer nemojmo se zavaravati, stabilan je broj heroinskih ovisnika. Međutim, terapijske zajednice se bave svim vrstama ovisnosti, a neslužbena informacija je da u Hrvatskoj ima preko 200.000 alkoholičara i preko 400.000 kockara. Nisu svugdje svi registrirani i možda neće nikada biti. A to je veliki problem, a terapijske zajednice su poluprazne.

Što će biti s obećanjem ove Vlade od 1.000 eura za svako novorođeno dijete?

Ministarstvo socijalne politike i mladih je napravilo sve pripreme, odnosno izradilo i zakon koji nažalost sada ne može biti usvojen. Mi ćemo ići sa uredbom, nakon što se raspusti Sabor. Hoće li to biti od 1.rujna, od 15.kolovoza, ne vjerujem da će moći biti od 1. kolovoza, ali u svakom slučaju u najbližem danu kad se donese uredba će se ići s isplatom. Osigurano je za sada 100 milijuna kuna, od početka kako se išlo s tom mjerom.

Obećavali ste da će Vlada demografsku sliku Hrvatske poboljšati tako da će roditeljima za treće dijete dati poreznu olakšicu za kupnju kombija?

To je bilo doslovno. Netko je doslovno interpretirao, ja sam to slikovito rekla kako treba ljudima dati neke olakšice, naprimjer ako netko ima troje ili više djece ne može stati u auto s pet sjedala, da mu se da nekakva mogućnost, naprimjer. To je bio tipičan primjer, kao što može biti primjer da vam se subvencionira kredit, da se mladim parovima daju stanovi na privremeno besplatno korištenje i slično. Može biti jako puno mjera i vjerujem da će, budući da je HDZ imao svoj program i prije, kojeg će sad sigurno unaprjeđivati, vjerujem da će biti dobre mjere za demografsku politiku.

Što će biti na jesen s toplim obrokom za djecu?

Sada je konkretno ministarstvo socijalne politike i mladih raspisalo natječaj za FEAD (op.a. Fond europske pomoći za najpotrebitije) a oni koji nemaju, imamo županije koje nemaju pravo dobiti novac iz FEAD-a, za njih su osigurana sredstva u zakladi Hrvatska za djecu. Tako da će svi oni koji imaju potrebu na jesen dobiti tople obroke.

Za dva mjeseca su izbori, hoćete li ući u izbornu utrku?

Šalim se da ću osnovati stranku idealista, jer očito bi jedino to još imalo nekog smisla…

A kad se ne šalite?

Nemam ambicije. Još nitko sa mnom nije niti razgovarao o tome, niti ja imam političke ambicije da bih bila, bilo u Saboru, bilo ministar. Ako netko procjenjuje da trebam, ja sam spremna staviti svoje znanje i sposobnosti na raspolaganje isključivo za hrvatski narod za hrvatsku zemlju. To sam napravila i sad, jer sam došla na upit gospodina Karamarka. Kao što znate, nisam stranačka osoba. Osobno ga cijenim i vjerujem mu, kad me zazvao bi li bila ministrica, rekla sam ja ne bih, ali cijenim poziv i ponudu ukoliko je to potrebno u ovom trenutku za Hrvatsku, ja ću to prihvatiti i to kažem i sad.

Kome biste se priklonili – lijevima ili desnima, centru?

Za sebe najprije kažem da sam Hrvatica, katolkinja, onda je i jasno kojoj bi se struji i priklonila.

A ovi drugi nisu?

Pa moja opcija nikad nije bila lijeva.
 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene