442048
442048
442048
442048
442048

DOZNAJEMO Ministrica Juretić i ministar Butković suočavaju se s Povjerenstvom za sukob interesa

  • , 01.07.2016., 19:25
  • Autor:
  • komentara

Dvoje ministara Oreškovićeve Vlade, Bernardica Juretić i Oleg Butković, suočavaju se s Povjerenstvom za odlučivanje o sukobu interesa, doznaje Nova TV. Juretić zbog financiranja humanitarne udruge koju je do ulaska u Vladu vodila. A Butković jer je smijenio, a potom u nekoliko državnih tvrtki postavio svoje kadrove.

 
 
 
 
Ministri pod povećalom Povjerenstva (Foto: Dnevnik.hr) - 3
Ministri pod povećalom Povjerenstva (Foto: Dnevnik.hr) - 3

Dok je ministar Butković u inspekciji radova na provjeri su i neki njegovi potezi. Smijenio je stare i prije 2 mjeseca, bez odluke Vlade, u nekoliko državnih tvrtki postavio nove kadrove. Oni vode HAC, Hrvatske ceste, HAC-ONC, HŽ Infrastrukturu samo privremeno.

Je li Oleg Butković time prekršio zakon o sprječavanju sukoba interesa - istražuje Povjerenstvo. 'Određena dokumentacija za gospodina Butkovića je stigla. Ono što povjerenstvo sada radi - to je prikupljanje svih mogućih dokumenata i utvrđivanje činjenica na temelju kojih ćemo zaključiti ima li elemenata za pokretanje ili nepokretanje postupka', kaže Tatijana Vučetić iz Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa.

Javni natječaji za izbor članova Uprava raspisani su tek naknadno. Dan nakon pada Vlade. Iako nekim direktorima mandat nije bio istekao - odluku da ih razriješi Butković ne smatra spornom. 'Sva imenovanja su prošla zakonsku proceduru i tu nema nikakvih nezakonitosti. Ono što će utvrđivati povjerenstvo, rekao bih - smiješno iz razloga što tu ne vidim nikakav sukob interesa', rekao je ministar Butković.

Pokaže li se da je Butkovićevo prijelazno rješenje bilo suprotno proceduri, može dovesti u pitanje i odluke koje su se donosile.

U nezgodnoj je situaciji i ministrica socijalne politike i mladih. Bernardica Juretić mora pojasniti okolnosti pod kojima je potpisala ugovor o financiranju domova za liječenje ovisnika u sklopu Zajednice Susret. Odnosno s Udrugom - koju je vodila do ulaska u Vladu.

'Isto se radi o prijavi, neanonimnoj, i isto smo zatražili određene dokumente, kad oni stignu, mi ćemo kao u svim predmetima dosada odlučiti', kaže Vučetić.

Povjerenstvo, među ostalim, zanima po kojim kriterijima je to odobreno, ali i kako se kontrolira isplata novca za smještaj i usluge - s obzirom da se u jednoj od komuna nitko ne liječi.

'Trenutno su otvorene samo dvije terapijske zajednice i to u Cisti Velikoj i Ivanovcu. Ako Bog da da bude više korisnika, otvorit će se i Paučje i Čiovo', tim se riječima ministrica nedavno opravdavala na Facebooku. Danas iz njezinog Ministarstva poručuju - ovakav ugovor podržavale su sve Vlade. Kažu - brinu za 50 korisnika za što se mjesečno izdvaja oko 200 tisuća kuna, odnosno 3887 kuna po korisniku.

Sve nazivaju neutemeljenim insinuacijama i najavljuju - privatne tužbe.

Priopćenje iz kabineta

Iz kabineta ministrice Juretić priopćili su nam kako je Juretić, otkako je imenovana ministricom, odstupila je sa svih dužnosti u HO Zajednica Susret i DZO Zajednica Susret,a na Ugovoru sa DZO Zajednica Susret su se promijenili s dolaskom ministrice na novu dužnost samo aktualni potpisnici, s jedne strane Bernardica Juretić kao resorna ministrica,a s druge strane nova v.d.ravnateljica spomenute ustanove.

'Propozicije ugovora, cijena i broj korisnika nisu mijenjane. Fakture se plaćaju za protekli mjesec i onoliki broj korisnika koliko ih je tog mjeseca bilo smješteno u ustanovu temeljem rješenja centara za socijalnu skrb. Cijena po korisniku je 3887 kuna, prosječni mjesečni broj korisnika je od 60 do 65. Trenutno ih je u dvije terapijske zajednice 50', stoji u priopćenju.

 

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se