Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Hoće li biti postupka?

DOZNAJEMO Ministrica Juretić i ministar Butković suočavaju se s Povjerenstvom za sukob interesa

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dvoje ministara Oreškovićeve Vlade, Bernardica Juretić i Oleg Butković, suočavaju se s Povjerenstvom za odlučivanje o sukobu interesa, doznaje Nova TV. Juretić zbog financiranja humanitarne udruge koju je do ulaska u Vladu vodila. A Butković jer je smijenio, a potom u nekoliko državnih tvrtki postavio svoje kadrove.

Dok je ministar Butković u inspekciji radova na provjeri su i neki njegovi potezi. Smijenio je stare i prije 2 mjeseca, bez odluke Vlade, u nekoliko državnih tvrtki postavio nove kadrove. Oni vode HAC, Hrvatske ceste, HAC-ONC, HŽ Infrastrukturu samo privremeno.

Pročitajte i ovo HDZ-ovi ministri na terenu - 1 Priprema za izbore HDZ-ovci u punoj mobilizaciji prije izbora: Sedmorica su svoj dan proveli na terenu Oleg Butković Novo prozivanje Nastavlja se okršaj Milanovića i Butkovića: "Tko se vozi u helikopteru?"

Je li Oleg Butković time prekršio zakon o sprječavanju sukoba interesa - istražuje Povjerenstvo. 'Određena dokumentacija za gospodina Butkovića je stigla. Ono što povjerenstvo sada radi - to je prikupljanje svih mogućih dokumenata i utvrđivanje činjenica na temelju kojih ćemo zaključiti ima li elemenata za pokretanje ili nepokretanje postupka', kaže Tatijana Vučetić iz Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa.

Javni natječaji za izbor članova Uprava raspisani su tek naknadno. Dan nakon pada Vlade. Iako nekim direktorima mandat nije bio istekao - odluku da ih razriješi Butković ne smatra spornom. 'Sva imenovanja su prošla zakonsku proceduru i tu nema nikakvih nezakonitosti. Ono što će utvrđivati povjerenstvo, rekao bih - smiješno iz razloga što tu ne vidim nikakav sukob interesa', rekao je ministar Butković.

Pokaže li se da je Butkovićevo prijelazno rješenje bilo suprotno proceduri, može dovesti u pitanje i odluke koje su se donosile.

U nezgodnoj je situaciji i ministrica socijalne politike i mladih. Bernardica Juretić mora pojasniti okolnosti pod kojima je potpisala ugovor o financiranju domova za liječenje ovisnika u sklopu Zajednice Susret. Odnosno s Udrugom - koju je vodila do ulaska u Vladu.

'Isto se radi o prijavi, neanonimnoj, i isto smo zatražili određene dokumente, kad oni stignu, mi ćemo kao u svim predmetima dosada odlučiti', kaže Vučetić.

Povjerenstvo, među ostalim, zanima po kojim kriterijima je to odobreno, ali i kako se kontrolira isplata novca za smještaj i usluge - s obzirom da se u jednoj od komuna nitko ne liječi.

'Trenutno su otvorene samo dvije terapijske zajednice i to u Cisti Velikoj i Ivanovcu. Ako Bog da da bude više korisnika, otvorit će se i Paučje i Čiovo', tim se riječima ministrica nedavno opravdavala na Facebooku. Danas iz njezinog Ministarstva poručuju - ovakav ugovor podržavale su sve Vlade. Kažu - brinu za 50 korisnika za što se mjesečno izdvaja oko 200 tisuća kuna, odnosno 3887 kuna po korisniku.

Sve nazivaju neutemeljenim insinuacijama i najavljuju - privatne tužbe.

Priopćenje iz kabineta

Iz kabineta ministrice Juretić priopćili su nam kako je Juretić, otkako je imenovana ministricom, odstupila je sa svih dužnosti u HO Zajednica Susret i DZO Zajednica Susret,a na Ugovoru sa DZO Zajednica Susret su se promijenili s dolaskom ministrice na novu dužnost samo aktualni potpisnici, s jedne strane Bernardica Juretić kao resorna ministrica,a s druge strane nova v.d.ravnateljica spomenute ustanove.

'Propozicije ugovora, cijena i broj korisnika nisu mijenjane. Fakture se plaćaju za protekli mjesec i onoliki broj korisnika koliko ih je tog mjeseca bilo smješteno u ustanovu temeljem rješenja centara za socijalnu skrb. Cijena po korisniku je 3887 kuna, prosječni mjesečni broj korisnika je od 60 do 65. Trenutno ih je u dvije terapijske zajednice 50', stoji u priopćenju.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene