Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Tema siromašna djeca

ZANIMLJIVO NA POTPISIVANJU UGOVORA Ministrica se zanijela, pa reagirao SDP-ovac

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bernardica Juretić i Nada Šikić uručile su ugovore za osiguranje školske prehrane namijenjene djeci u riziku od siromaštva.

Ministrice Bernardica Juretić i Nada Šikić uručile su ugovore za osiguranje školske prehrane namijenjene za 23 000 djece u riziku od siromaštva. Ukupna vrijednost 22 ugovorena projekta iznosi 13 milijuna i 670 tisuća kuna, a 15% iznosa sufinancira se iz fondova Europske unije. Projektom i sredstvima iz Fonda europske pomoći za najpotrebitije (FEAD) obuhvaćeno je 12 najsiromašnijih županija s koeficijentom razvijenosti do 75 posto, dok se ostalih 9 financira iz zaklade 'Hrvatska za djecu'. Ukupan trošak projekta iznosi 32 milijuna i 694 tisuće kuna.

Pročitajte i ovo Cijene ekskurzija; ilustracija - 1 Cijene samo rastu Sezona krizmi, pričesti, maturalaca i ekskurzija - sve je poskupjelo: Pogledajte na čemu se ne štedi Imaš pravo, ostvari ga IMAŠ PRAVO, OSTVARI GA! I nezaposleni roditelji imaju pravo na novčanu naknadu, ali bez nje mogu ostati ako se ne drže ovih rokova

Ove godine školska prehrana osigurana je za pet tisuća djece više nego u prošloj godini, rekla je Juretić ističući kako je to rezultat angažmana zaposlenika u njezinom i u Ministarstvu rada i mirovinskog sustava koji su osigurali novac iz Europskog socijalnog fonda.

'Veliki broj djece jedini topli obrok koji dobiju to je taj obrok ili na žalost, vrlo često i jedini možda malo bolji, obilniji obrok to je taj obrok u školama. Zato nam je posebno zadovoljstvo kroz ovu školsku godinu da smo uspjeli omogućiti, najvećim djelom iz FEAD-a, dakle iz EU fonda financiranje tog toplog obroka', rekla je Bernardica Juretić.

Ministarstvo osiguralo 32,6 milijuna kuna za prehranu

Novost je da se u ovoj godini novac za osiguranje školske prehrane siromašnoj djeci izravno dodjeljuje osnivačima škola, tj. županijama, a ne kao do sada udrugama. Udruge su se mogle javljati na natječaj za osiguranje školske opreme koji je proveden, a potpisivanje ugovora očekuje se polovicom rujna.

Potpisivanju ugovora nazočila je i ministrica rada i mirovinskog sustava Nada Šikić. Podsjetila je da ih je, nakon formiranja nove vlade, u veljači ove godine, dočekala blokada povlačenja novca iz europskih fondova, no da su djelatnici ministarstva uložili napor, otklonili poteškoće, te osigurali povlačenje novca.

Ističući važnost međuresorske suradnje Šikić je rekla da je njezino ministarstvo u suradnji s Ministarstvom znanosti obrazovanja i sporta osiguralo i 80 milijuna kuna za 2300 asistenata za djecu s poteškoćama te da su prvi put osigurana i sredstva za potporu nadarenoj djeci. Za rad volonterskih udruga osigurano je 27 milijuna kuna.

Dodajmo i jednu zanimljivost sa potpisivanja ugovora, naime HDZ-ova tehnička ministrica rada i mirovinskog sustava Nada Šikić u svom se izlaganju zanijela iznošenjem podataka o radu svog ministarstva u proteklih 8 mjeseci, na što je reagirao SDP-ov gradonačelnik Kutine i zamolio ministricu Juretić da izlaganje vrati na temu - siromašnu djecu.

'Ovo je vezano za djecu i siromaštvo, a ne za predizbornu kampanju. Ja molim ministricu ministarstva socijalne politike i mladih da usmjeri prema tome', rekao joj je.

'Pa evo ja sam gotova, ja sam doista gotova. Da, ja sam doista gotova i ne mislim da je to predizborni govor', rekla je ministrica. (J.R./Ma.B./Hina)

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene