Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Iz Njemačke stižu kontradiktorne poruke Hrvatskoj vezano uz ulazak u Europsku uniju.


Naime, nakon što je predsjednik njemačkog parlamenta Norbert Lammert poručio da Hrvatska nije spremna za ulazak u EU, iz njemačke vlade ističu kako vjeruju da Hrvatska može u predviđenom roku ispuniti konkretne zadaće navedene u sveobuhvatnom izvješću o monitoringu koje je Europska komisija predstavila u srijedu.

Vezani članci Slika nije dostupna INTERAKTIVNA KARTA Ove zemlje imaju najviše zahtjeva za azilom Slika nije dostupna U 19 zemalja Hrvati imaju 3,2 mlijarde kuna ušteđevine

'U pretpristupnom je nadzoru Europska komisija upozorila na neke posljednje deficite koje ona vidi. Vrlo jasno ih je navela, to su konkretne zadaće koje su još stavljene pred Hrvatsku. To je iz naše perspektive pozitivan način djelovanja jer će ti jasni kriteriji pomoći u ispunjavanju i osiguravanju stvarnih uvjeta pristupanja. Uvjereni smo da Hrvatska to može postići u predviđenom roku", rekao je glasnogovornik savezne njemačke vlade Steffen Seibert na redovnoj tiskovnoj konferenciji u petak, a prenosi vlada u subotu na web stranici.

>> Predsjednik njemačkog parlamenta: Hrvatska još očito nije spremna za ulazak

Seibert je naglasio da Zagreb pristupa EU-u na temelju puno strožeg postupka i puno strožeg nadzora nego prethodne države, "otud silna izvješća, otud jasno spominjanje deficita, tako i u ovome na što bi se možda moglo gledati kao na završnu dionici prije cilja. Savezna vlada smatra da je ispravno i dobro da to tako funkcionira".

Glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova Andreas Peschke rekao je da će se "o tome govoriti ako do toga zaista dođe", ali da je cilj cijelog mehanizma pretpristupnog nadzora da se na vrijeme uklone postojeći deficiti i da se Hrvatsku osposobi kako bi pristupanje uspjelo.

Podsjetimo, predsjednik Bundestaga rekao je i kako smatra da EU u ovom trenutku nije spremna na daljnja proširenja nego da joj je potrebna konsolidacija. Njegove izjave na račun Hrvatske izazvale suz brojne kritike u redovima Socijaldemokratske stranke Njemačke (SPD).

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook