U jedan slavonski voćnjak možete doći, ubrati jabuke i platiti ih gotovo tri puta manje nego u trgovini. Razlog za to je nedostatak radnika, zbog čega neprestano postoji potreba za beračima.

Galerija


Zajedno sa suncem ranom zorom u voćnjak su stigli i berači. "Volim puno voća, a svoj sam stari voćnjak povadio. Ove godine nemam i zato si idem sam nabrati", rekao je Ivan Gregačević, jedan od berača.

Vezani članci Berba jabuka - 1 Zadovoljni i berači i proizvođači: Plaća je dobra, a očekuje se i visoka otkupna cijena Slika nije dostupna Inspektori u potrazi za ukradenim jabukama

A da ubere domaću slavonsku jabuku omogućio mu je gospodin Marijan. On je, unatoč prošlogodišnjem iskustvu, ove godine vrata svog voćnjaka otvorio građanima.

"Ja nisam mogao prodat kilogram jabuka. Što ću sad s tim? Žao mi je da propadne, a ne možemo to pokupiti jer nemamo ljudi. Radili ste cijelu godinu, a vidite da vam trud propada", rekao je Marijan Bakula, proizvođač jabuka.

Prošle godine u njegov voćnjak stizali su berači iz Zagreba, a ove godine čak i iz Njemačke. Idared, Jonagold i Zlatni delišes su samo neke od sorti kojima će se berači osladiti. Ubrani kilogram plaćaju 2,5 kune.

Gospodinu Ivanu to puno znači, dodajući: "Puno je jeftinije, a znam da sam ubrao sad sa stabla, da nije nigdje stajala u hladnjaku bila od pet do šest mjeseci."

"Povoljna je cijena i izađemo malo u prirodu i to je jako dobro i za nas i za gospodina koji treba prodat jabuke", pozitivno gleda na ovo i gospođa Snježana.

A berači su prije nego li kupe, svaku sortu mogli i kušati. Dio jabuka će se pojesti, a dio završiti u slavonskim delicijama. Gospodin Ivan će naribati te jabuke pa će njegova supruga napraviti kolače.

Zadovoljni su berači, ali i gospodin Marijan.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr