Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Grbin oštro po Ustavnom sudu: "Pričao sam s Milanovićem, imamo plan C. Popišali su se na sve nas"

otkud novac?

Raste zaposlenost, rađa se više djece: Roditelji u ovom slavonskom gradiću dječji vrtić plaćaju - nula kuna

Vrtić (Foto: Dnevnik.hr)
Vrtić (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Vrtić (Foto: Dnevnik.hr) Vrtić (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Neven Svalina, stanar Inkubatora (Foto: Dnevnik.hr) Neven Svalina, stanar Inkubatora (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +0 Karolina Štefan Bugarinović, direktorica Poduzetnički inkubatora Belišće (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/3 >>
Nakon Umaga, Vrlike i Obrovca, Belišće je četvrti grad u Hrvatskoj u kojemu roditelji dječji vrtić plaćaju - nula kuna.

Najnovija je to demografska i socijalna mjera ovog malog slavonskog grada koji formulu za uspjeh - ima i za gospodarstvo.

Pročitajte i ovo Rasprava u Saboru - 3 rasprava u saboru Jesu li vladajući nešto napravili? "Demografski tonemo, vladina strategija je mrtvo sovo na papiru" Vesna i David Nove demografske mjere Neki ih hvale, drugi u njima ne vide bolji život: Evo što građani kažu na mjere koje bi im u 2020. godini trebale popuniti novčanike

U belišćanskom Maslačku smiješe se i djeca i roditelji. Od 1. siječnja vrtić je besplatan. "To je nama roditeljima velika ušteda, puno nam znači, sretni smo!", kazala je Bibijana Jokić, majka.

"Roditelji su prezadovoljni, oni još ne vjeruju, evo nas svaki dan ispituju jel' to istina da više ne moraju plaćati", dodaje Ivana Belcar, teta u vrtiću.

Roditelji su do sad plaćali 30 posto cijene, pa je vrtić i ranije bio pun. "Do sada smo odvajali 480 kuna za jaslice i 380 za vrtićku skupinu", objašnjava Jokić.

"Kapacitet kojeg trenutno ovdje imamo, on će se najvjerojatnije proširivati jer je u planu i dogradnja ili izgradnja nove ustanove", kazao je Zdenko Glasovac, ravnatelj Dječjeg vrtića.

Povećane naknade za novorođene

S 4000 na 5000 kuna povećane su naknade za novorođenčad, a za 10 posto rast će plaće djelatnicima gradskih ustanova i poduzeća. "Naravno da smo sretni, evo, čekamo tu veću plaću!", raduje se Belcar.

Za mlade obitelji na jesen počinje gradnja POS-ovih stanova, s cijenom između 700 i 800 eura po četvornom metru. "Poklonit ćemo i zemljište i komunalnu infrastrukturu, platit ćemo i ishođenje građevinske dozvole", kazao je belišćanski gradonačelnik Dinko Burić.

Samo ove godine grad je pripremio projekte vrijedne 200 milijuna kuna, iako je izvorni proračun sedam puta manji. Novac se, kaže gradonačelnik, krije u fondovima, a porezna reforma donijela je novih šest miljuna kuna.

Štede i investitori

"Konkretno nama u Belišću to znači povećanje od poreznih prihoda od nešto više od 25 posto", objasnio je Burić. Milijune štede i investitori. Ovisno o broju zaposlenih, oslobođeni su do 70 posto komunalnog doprinosa.

Tvrtka sa 750 zaposlenih otvorila je trening centar za učenike i prekvalificirane strojare, a radnicima je povećala plaće. "Na taj način smo omogućili ljudima da zarade nešto više novca nego što je to prije bilo i očito su to neki razlozi koji su doveli do odluke da ljudi ne odlaze mahom van", kazao je Zoran Uranjek, predsjednik Uprave Harburg-Freudenberger.

Kad se sve zbroji, maleno Belišće 7. je grad u zemlji po rastu zaposlenosti, u kojem je lani, prvi put nakon više godina, rođeno više od 100 djece.

Neki od poduzetnika kreću iz inkubatora

Svakom poslodavcu koji će otvoriti novo radno mjesto, grad isplaćuje naknadu od 5000 kuna, a pomaže se i početnicima, i to u Poduzetničkom inkubatoru POLET koji je za Dnevnik Nove TV posjetila reporterka Marina Bešić Đukarić.

Razgovarala je s direktoricom Poduzetničkog inkubatora Polet, Karolinom Štefan Bugarinović.

Koliko imate korisnika i uspijevaju li na tržištu nakon što izađu?

Imamo devet korisnika, odnosno devet poslovnih prostora: četiri za uslužne djelatnosti i pet za proizvodne djelatnosti. Namijenjeni su poduzetnicima početnicima do treće godine poslovanja.

Naravno da uspijevaju nakon faze inkubacije. Oni su danas uspješna mala i mikro poduzeća koja uspijevaju na tržištu i financijski su samoodrživa.

Lista čekanja je duga, hoćete li proširiti inkubator?

Lista čekanja je sve veća i raduje nas ta činjenica. Naravno da nam je u planu kroz predstojeće projekte izgraditi novi inkubator za koji već postoji građevinska dozvola i projektna dokumentacija.

Inkubator pun

Inkubator je pun. Jedan od njegovih korisnika, Neven Svalina, kazao je kako ima firmu koja izrađuje određenih vrsta dizalica, tzv. manipulatora. Kaže kako mu prostor koji je dobio od Grada znači puno jer prve godine ne plaća ništa, čak ni električnu struju jer je inkubator opremljen solarnim ćelijama.

Drugu godinu plaća 25 posto, a treću 50 posto troškova. Probio se na hrvatsko tržište, u planu mu je probijanje i na zapadnoeuropsko tržište i zapošljavanje novih djelatnika

U Gradu Belišću posao ima više od dvije tisuće ljudi.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene