Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Bebić zastupnicima zaželio ugodan odmor, a obrušio se na novinare

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić izjavio je kako je zadovoljan radom aktualnog saziva Sabora u prvih pola godine, te najavio da će najesen organizirati okrugli stol o radu parlamenta na kojem će se raspraviti zašto se Sabor u javnosti doživljava kao dežurni krivac za nerad.

"Pripremit ćemo materijale i na javnoj, otvorenoj sceni raspraviti kako je i zašto Sabor uvijek dežurni krivac za nerad u Hrvatskoj od svih mogućih institucija, a jedino je Sabor izabran voljom naroda i uz predsjednika države ima legitimitet koji mu nitko ne može osporiti", rekao je Bebić.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Purda na slobodi VIDEO Dirljiv susret s obitelji: 'Nisam znao za tjeralicu' Slika nije dostupna Jasno poručio Bebić: Neću se uzbuđivati, mogu ja i u saborske klupe

"Stvara se dojam u javnosti da svatko radi, da svatko u Hrvatskoj pošteno zaradi plaću, a samo zastupnici Hrvatskog sabora ne", rekao je Bebić.

Novinarima je zahvalio na izvještavanju iz Sabora, ali i poručio da se ni omjer njihova rada ne ocjenjuje samo po tome koliko im traje prilog ili kolika im je vijest, te ih zamolio da tu činjenicu imaju u vidu kada ocjenjuju rad zastupnika.

"To bi isto bilo, a to je apsurd, da je kažem da je voditeljica ta i ta napravila prilog na TV-postaji koji je trajao minutu i da je to učinila 20 puta u mjesec dana, a da je za to dobila plaću za cijeli mjesec", kazao je.

"Kako izračunati kolumnista koji se javlja jednom tjedno u nekom listu, po meni može napisati sve to za pola sata, neki i sat, pa zašto bi on za taj sat ili četiri sata mjesečno dobivao cijelu svoju plaću, koja iznosi pet, sedam, deset ili ne znam koliko tisuća kuna", dodao je Bebić.

Izvijestio je kako je aktualni saziv Sabora u 53 radna dana zasjedao na četiri redovne, jednoj izvanrednoj i jednoj svečanoj sjednici, da je raspravio 214 točaka dnevnog reda i donio 108 zakona, od kojih 72 koji se usklađuju sa zakonodavstvom EU, a još je devet takvih zakona raspravio u prvom čitanju.

"Ono što smo si u početku i zacrtali, da 80-tak europskih zakona što donesemo, što raspravimo, više-manje smo i ispoštovali", rekao je Bebić iznijevši podatak da je 38 posto svih akata Sabor donio jednoglasno.

Sabor je odbio dva zakonska prijedloga, četiri su povučena, donio je 171 odluku, prihvatio 24 izvješća, raspravio i odbio četiri interpelacije, postavljeno je 207 zastupničkih pitanja, održano je preko 300 sjednica saborskih odbora koji su raspravili više od tisuću točaka dnevnog reda.

Bebić je izvijestio i da je ukupno imao 93 susreta s predsjednicima parlamenata i vlada te ministrima drugih država, a bilježi se i intenzivniji rad saborskih izaslanstava - 195 putovanja u Hrvatskoj i 132 u inozemstvo, posebno nakon što je Hrvatska dobila pozivnicu za NATO i ubrzala pregovore o pristupanju EU.

"Zato nismo štedjeli oko upućivanja naših zastupnika u inozemstvo", rekao je.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene