Objavljeni su rezultati za bruto domaći proizvod za drugo tromjesečje 2013. godine.


Tromjesečni bruto domaći proizvod za drugo tromjesečje 2013., prema prvoj procjeni, realno je manji za 0,7posto u odnosu na isto tromjesečje 2012., objavio je Državni zavod za statistiku.

Vezani članci Ilustracija Dramatičan rast: Objavljene prosječne cijene kvadrata stanova u Hrvatskoj Slika nije dostupna Poduzetnici nezadovoljni: 'Ne vidimo plan, ne vidimo akciju'

Podsejtimo, u prvom je tromjesečju BDP pao za 1,5 posto.

>> HDZ: Raspada se gospodarstvo, proračun, ali i koalicija

>> Eurozona: KRAJ NAJDUŽOJ RECESIJI od Drugog svjetskog rata!

Prema rashodnoj metodi najveći doprinos rastu bruto domaćeg proizvoda u drugom tromjesečju 2013. ostvaren je izvozom turističkih usluga, dok je najveći doprinos smanjenju obujma ostvaren uvozom roba.

Prema proizvodnoj metodi najveći doprinos rastu bruto domaćeg proizvoda u drugom tromjesečju 2013. ostvaren je u djelatnostima opskrbe električnom energijom i plinom te djelatnosti pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane, dok je najveći doprinos smanjenju obujma ostvaren u djelatnosti prerađivačke industrije.

Grčić: 'Osobna potrošnja i investicije su u porastu'

Potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije Branko Grčić, komentirao je smanjeni pad BDP-a u drugom tromjesečju. Rekao je kako je 'ovo najbolja stopa u mandatu ove Vlade i pokazatelj oporavka.'

Sve stavke koje čine BDP, ističe Grčić, su narasle. 'Imamo rast investicija, posebno države, to je najbitnije', rekao je ministar. Podaci ukazuju na porast osobne potrošnje, a Vlada se nada da će do kraja godine sanirati industriju.

Grčić napominje kako je osam zemalja Europske unije imalo nižu stopu BDP-a od Hrvatske. Ipak, prerano je reći da je ovo točka preokreta.

'Pomogao je turizam'

Najnoviji podatak o BDP-u komentirao je i ministar turizma Darko Lorencin. 'U smanjenju pada BDP-a u drugom tromjesečju ove godine, veliku su ulogu igrali rezultati u turizmu', rekao je Lorencin.

Vrdoljak: 'Do kraja godine očekujemo rast BDP-a'

'Pet godina traje recesija, uključujući i ovaj kvartal. Ali ovo usporavanje pada BDP-a je pozitivan korak', rekao je ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak. Dodaje kako u sljedećem kvartalu očekuje da BDP dođe do 0, a u posljednjem čak i rast.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju